Ga naar de inhoud
Nederland

Woede over plannen arbeidsgehandicapten: 'Dit is onmenselijk'

"Waarom zou ik nog studeren?", vraagt Pauline Gransier zich af. Beeld © RTL Nieuws

Grote woede over de plannen voor arbeidsgehandicapten van staatssecretaris Van Ark (Werkgelegenheid). Er zijn al meer dan zestigduizend handtekeningen tegen opgehaald. Ook de 30-jarige Pauline Gransier vindt ze pijnlijk. "Het is onmenselijk. Zo zijn wij niet van waarde voor de maatschappij."

Van Ark presenteerde haar plannen eind vorige maand. Meer dan de helft van de mensen met een arbeidsbeperking heeft geen werk, terwijl veel van hen wel willen werken. Van Ark wil dat veranderen.

Minder inkomen en pensioen 

In haar plannen betaalt de werkgever alleen nog voor de hoeveelheid werk die arbeidsgehandicapten aankunnen, de overheid vult dat bedrag dan aan tot het minimumloon. Resultaat is wel dat er minder aanvullend pensioen wordt opgebouwd, omdat je over een uitkering geen pensioen kunt opbouwen. Ook houden mensen met een arbeidsbeperking minder geld over als ze een partner hebben of eigen vermogen, omdat ze dan geen recht hebben op een uitkering.  

Afgelopen weekend kwam de onvrede over de plannen in het nieuws door een indrukwekkende brief van de 21-jarige Noortje. "Ik zit in een rolstoel. Maar desondanks wil ik alles uit het leven halen en gelijk behandeld worden als ik ga werken", schreef ze. 

'Iedereen heeft recht op minimumloon' 

Pauline denkt er hetzelfde over. Ze is spastisch en slechthorend en komt al jaren op voor de belangen van mensen met een arbeidsbeperking. Ze werkt nu één dag in de week en wil meer werken. De nieuwe plannen ziet ze helemaal niet zitten. Omdat ze een partner heeft zou ze ook minder dan het minimumloon gaan ontvangen, vreest ze. 

"Ik vind eigenlijk dat dit onmenselijk is, want in Nederland heeft iedereen recht op het minimumloon. Dat betekent dat je dan niet minder hoort te krijgen," zegt Pauline. Ook dat ze minder pensioen zou opbouwen, maakt haar verdrietig. "Wij worden ook ouder, mogen wij dan ook niet van onze oude dag genieten?"

Miniatuurvoorbeeld
Foto: RTL Nieuws. 

Waarom zou ik dan studeren? 

Pauline studeert film- en literatuurwetenschap aan de Universiteit Leiden. Nu vraagt ze zich af waarom ze dat eigenlijk doet. "Ik vind niet dat als ik zo mijn best heb gedaan om te studeren, dat ik dan alleen recht heb op minimumloon. Ik wil gewoon dat ik betaald word naar de kennis en ervaring die ik heb." 

Pauline en Noortje zijn niet de enigen met deze kritiek. Een petitie tegen de plannen van Van Ark is inmiddels al zo'n 63.000 keer ondertekend. Pauline heeft een boodschap voor de staatssecretaris. "Ga terug naar de tekentafel en maak het voor beide partijen simpeler. Laat zien dat wij van waarde zijn voor de maatschappij en praat met ons en niet over ons."

'Werk is het belangrijkst' 

Staatssecretaris Van Ark zegt dat ze de zorgen begrijpt en wil ook nog in gesprek met arbeidsgehandicapten en de Tweede Kamer over haar voorstel. Tegelijkertijd benadrukt ze dat het zwaarst weegt dat er zoveel mogelijk mensen aan een baan geholpen worden. "Ik zie de maatschappelijke onrust, maar het is ook een onderwerp waar we met z'n allen onze schouders onder moeten zetten. Ik kan niet accepteren dat meer dan de helft van deze mensen geen werk heeft", zei van Ark vandaag in de Tweede Kamer.  

Werkgevers zijn enthousiast over de plannen. De nieuwe plannen maken het makkelijker om mensen met een arbeidsbeperking aan het werk te krijgen, meldde werkgeversorganisatie VNO-NCW eerder: "Het aantrekken van mensen met een arbeidsbeperking is al ingewikkeld genoeg, en zeker voor kleinere bedrijven."

Pauline is een van de duurste patiënten van Nederland:

"Het is niet dat ik het voor de lol doe." 

 

Meer op rtlnieuws.nl:

Bron: RTL Nieuws