Ga naar de inhoud
Nederland

'Eenheid is ver te zoeken': Fietsersbond wil strengere controle bij aanleg rotondes

Rotonde in Nijverdal. Tussen 2014 en 2017 waren hier minimaal 9 ongelukken. Beeld © Google Maps

De Fietsersbond wil dat rotondes in Nederland er zoveel mogelijk hetzelfde uit gaan zien met dezelfde regels. De bond vindt het huidige beleid van de minister te vrijblijvend en pleit daarom voor strengere controle op de naleving van richtlijnen. Dat moet leiden tot een verbetering van de verkeersveiligheid.

Uit onderzoek van RTL Nieuws blijkt dat er onnodig veel ongelukken gebeuren op rotondes. Eén van de oorzaken is de grote verscheidenheid aan rotondes in het land. Overal zien ze er anders uit en gelden andere regels. Er is een richtlijn, maar die is niet verplicht. Wegbeheerders, zoals gemeenten, mogen er van afwijken.

ZIE OOK: Rotondes veroorzaken onnodig veel ongelukken

En dat laatste gebeurt veelvuldig. Soms omdat de benodigde ruimte voor een rotonde uit het boekje ontbreekt, soms omdat gemeenten eigenwijs zijn of een nieuwe dure rotonde bijvoorbeeld als een prestigeobject zien. Volgens deskundigen leidt meer eenheid tot minder ongelukken.

'Ik ben hier altijd bang dat ik word aangereden':

In Winschoten ligt een van de gevaarlijkste rotondes, afgelopen jaren gebeurden er 13 ongelukken.

De Fietsersbond vindt dat er te vaak wordt afgeweken van de richtlijn. "Zo weigeren de provincie Drenthe en de gemeente Tilburg categorisch om fietsers voorrang te geven op rotondes binnen de bebouwde kom", stelt Wim Bot van de bond vast. Op die manier is eenheid ver te zoeken.

ZIE OOK: Wirwar aan regels op rotondes: 10 (doorgedraaide) voorbeelden

"Wij vinden dat gemeenten en provincies beter moeten motiveren waarom zij een afwijkende rotonde aan willen leggen. De minister moet hier vervolgens beter op toezien. En als het dan nog niet werkt kunnen we in het meest extreme geval denken aan wetgeving."