Nederland

Oud-CDA'er krijgt jaar cel voor betrokkenheid grootste drugslab ooit in Nederland

11 april 2018 14:01
Het drugslaboratorium in het boerenbedrijf in Leende. Beeld © ANP

Voor zijn rol bij het grootste drugslab ooit in Nederland moet de toenmalige lokale CDA-bestuurder Wim van der P. (52) uit Leende een jaar de cel in. Volgens de rechtbank stond hij toe dat er een drugslaboratorium in zijn loods aanwezig was en is hij daarmee behulpzaam geweest bij grootschalige productie van harddrugs.

Het Openbaar Ministerie had twee weken geleden vijf jaar cel geëist tegen Van der P. Volgens de rechtbank produceerde hij weliswaar zelf geen drugs, maar was hij wel behulpzaam.

Het industriële drugslab werd vorig jaar ontdekt in een loods bij zijn boerderij in Leende. Het drugslaboratorium in de loods op het erf kent tot dusver zijn weerga niet in Nederland. Experts omschrijven het als een lab van industriële omvang.

MIljoenenbusiness

In totaal vond de politie er 21.500 liter en 1000 kilo gevaarlijke chemicaliën. In drie productieprocessen werd xtc, speed en grondstof gemaakt. Per dag kon er 150 kilo xtc en 100 kilo amfetaminepasta geproduceerd worden. "Een miljoenenbusiness in Leende", noemde de officier van justitie de becijferde dagomzet van 10 miljoen euro.

Signalen over drugsproductie op het erf waren er al maanden voor de ontdekking. Het energiebedrijf constateerde door een storing in oktober 2016 dat er veel stroom werd gebruikt en na de combinatie met andere meldingen en informatie kwam de politie op 23 februari 2017 controleren. Ze ontdekte onder andere een strikte beveiliging met camera’s en bewegingssensoren. De toegangsweg naar het lab was geblokkeerd.

Niet wist

De toenmalige penningmeester van de lokale CDA-afdeling herhaalde tijdens de rechtszaak dat hij niet wist wat er in de loods gebeurde. Hij had de loods verhuurd aan een jongeman die er auto’s wilde uitdeuken en spuiten. Hij kende alleen zijn voornaam en een huurcontract was er niet.

Door een veeleisende baan en druk sociaal leven was hij maandenlang niet in de loods geweest. "Ik ben naïef geweest en schaam me enorm", aldus de verdachte. De officier van justitie geloofde hem niet.

Meer op rtlnieuws.nl:
Vijf jaar cel geëist tegen oud-CDA'er om gigantisch drugslab

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore