Nederland

En dan heeft een bedrijf ineens ál je Facebookgegevens: 'Ik ben echt pissig'

11 april 2018 14:20 Aangepast: 13 april 2018 17:40
Beeld © ANP

Facebook laat Nederlanders sinds gisteren weten of hun data zijn gelekt naar Cambridge Analytica. Quincy en Leon kregen beiden een melding: het Amerikaanse bedrijf heeft hun Facebookgegevens. "Dit voelt niet lekker."

Het moet gezegd: hij is altijd heel voorzichtig. Quincy (45), werkzaam in de ICT, zet niet zomaar een foto op zijn Facebookprofiel, vrienden mogen hem niet taggen, hij reageert niet op politieke berichten. "Ik had altijd al in mijn achterhoofd: je weet nooit wat Facebook met al je gegevens doet."

'Bizar'

Hij had een voorspellende gave, zo blijkt. Want zonder dat de ICT'er het wist, had het Amerikaanse bedrijf Cambridge Analytica zijn gegevens 'te pakken'. "Ik kén dat bedrijf niet eens. Bizar."

Hij kreeg de melding dat een van zijn vrienden – hij weet niet wie – een quiz-app heeft gebruikt. Wie de app downloadde, gaf Cambridge Analytica automatisch toegang tot informatie op zijn profiel én de profielen van vrienden. 

Wat kun je doen? 

Wat kun je doen als Cambridge Analytica jouw data heeft? Daar valt weinig meer aan te doen. Die gegevens zijn in 2014 verzameld en door Cambridge Analytica gebruikt om advertentieprofielen samen te stellen. Wat je nu wel kunt doen, is kijken welke apps toegang hebben tot jouw gegevens. Dat doe je via deze pagina.

Schending privacy

Miniatuurvoorbeeld

"Ik ben echt pissig", zegt hij. "Dit voelt niet lekker. Je gegevens worden gewoon alle kanten op gestuurd! Zonder dat je het weet!"

Ook Leon (20), student, kreeg een melding nadat hij checkte of zijn gegevens waren gelekt. "Ik ben niet zo snel boos, maar dit is echt schending van mijn privacy", zegt hij. "Een of ander vaag bedrijf weet nu alles van me: mijn naam, geboortedatum, woonplaats, wie mijn vrienden zijn, mijn foto's, en ze weten wat ik leuk vind. Geen fijn idee."

​Wat nu? 

Leon zit eraan te denken om een heel nieuw Facebookprofiel aan te maken. Of Facebook helemaal te verwijderen. "Het voelt toch niet echt veilig."

Ook Quincy vraagt zich af wat hij nu moet doen. "Kan ik het bedrijf sommeren de gegevens te verwijderen? Ik zit daar over na te denken, maar vraag me af of het zinvol is. Facebook zegt het op te lossen, maar ik geloof niet dat dat gebeurt."

Hij hoopt dat de overheid iets doet om het bedrijf te verplichten de gegevens te verwijderen. "Het zou heel fijn zijn als dat zou lukken. Het heeft iets engs dat dit zomaar kan gebeuren." 

Facebook verwijderen? Zo doe je dat: 

Techverslaggever Harm Teunis legt uit hoe je het snelst van Facebook af komt.

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore