Nederland

Staatssecretaris Blokhuis over overlijden dochter (18): 'We huilen om de haverklap'

11 april 2018 09:53 Aangepast: 12 april 2018 09:14
Paul Blokhuis verloor onverwachts zijn 18-jarige dochter. Beeld © ANP

Hij was nog maar net staatssecretaris toen Paul Blokhuis iets vreselijks overkwam. Zijn 18-jarige dochter Julia overleed plotseling aan een zeer zeldzame ziekte. "Ik heb zoveel vragen."

Julia was, wat Blokhuis noemt, een 'millenniumkind': geboren op 1 januari 2000. Achttien jaar was ze, toen ze overleed. Voor het eerst is hij er openhartig over in een interview in de Volkskrant

Ellende

Daarin vertelt hij over hoe zijn dochter – een 'lief en sociaal meisje' – al een tijdje last had van haar oog, achteraf gezien 'het begin van de ellende'. Ze kreeg steeds meer uitvalsverschijnselen, bij haar armen, haar benen. "Ze ging snel achteruit", vertelt Blokhuis. "De artsen kregen er geen greep op."

Het meisje bleek een aandoening te hebben waarbij het immuunsysteem zich tegen het eigen lichaam lijkt te keren. "Wie het krijgt, heeft pech, heel veel pech."

Groter plan

De familie Blokhuis bad en zong aan Julia's bed. Maar niets hielp. Op zondagavond 25 februari dit jaar stierf Julia. "We zijn intens verdrietig, en ook boos." Blokhuis vertelt hoe hij zich vasthoudt aan het geloof. "Ik heb zoveel vragen, maar leg me erbij neer dat ik geen antwoorden krijg. God heeft een groter plan dan wij kunnen doorgronden."

De afscheidsdienst in de kerk was mooi, blikt de staatssecretaris terug. Dankbaarheid stond centraal: dankbaar dat Julia 18 jaar lang in het gezin mocht zijn, thuis woonde. 

Uit de wind

Na drie weken ging Blokhuis weer werken. De ministers zeggen steeds tegen hem dat ze zaken kunnen overnemen om hem uit de wind te houden. Dat waardeert hij. Maar, hij zegt ook: "Je kunt niet voor halve dagen staatssecretaris zijn. Je bent er of je bent er niet."

Wel probeert hij niet in zijn werk te vluchten. "Ik probeer de randen van de dag anders in te delen. 's Ochtends wat later weg, 's avonds wat eerder thuis."

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore