Ga naar de inhoud
Nederland

Oppositie wil betere omstandigheden voor gehandicapte en zieke kinderen in azc's

Zuzu woont op een kamertje van 12 vierkante meter in het azc Amersfoort. Hij heeft het syndroom van Down.

GroenLinks en PvdA willen dat het kabinet de woonsituatie van zieke en gehandicapte kinderen in asielzoekerscentra verbetert. Dat zeggen ze in reactie op een onderzoek van RTL Nieuws.

Hulpverleners en artsen van deze kinderen maken zich grote zorgen over de woonsituatie van deze kwetsbare kinderen. In sommige gevallen zijn ze vanwege de omstandigheden met spoed naar het ziekenhuis of crisisopvang gebracht, omdat de situatie in de opvang naar hun oordeel onhoudbaar was.

ZIE OOK: Slechte omstandigheden in azc voor kinderen met ziekte of handicap

"De garanties die eerder aan GroenLinks waren gegeven over fatsoenlijke zorg voor gehandicapten in asielzoekerscentra waren blijkbaar gebakken lucht. Overal in Nederland, dus ook in azc Amersfoort, moet er gegarandeerd adequate zorg voor gehandicapten beschikbaar zijn", zegt Bram van Ojik van GroenLinks.

Ernstig zieke kinderen in een azc: 'Dit moet anders'

"Ik kan niet op tijd slapen. Het is druk. Er wordt constant gepraat. Het is moeilijk hier", zegt Qiyas.

"Als je kind een ernstige handicap of ziekte heeft, wil je er zeker van zijn dat ze de zorg krijgen die ze nodig hebben. Ook als het gaat om asielzoekers. In die gevallen moet er ruimte zijn om af te wijken van de standaard huisvesting", zegt Attje Kuiken van de PvdA.

Coalitiepartij CDA wil net als de oppositie een debat: "Het heeft onze continue aandacht en we stellen het daarom ook regelmatig aan de orde. Deze berichten zijn opnieuw aanleiding om het onderwerp te agenderen, want de zorg moet natuurlijk ook voor deze kwetsbare kinderen op orde zijn," aldus Madeleine Toorenburg (CDA)

Aandacht voor uitvoering

Coalitiegenoot VVD ziet geen reden tot actie. "In algemene zin weet ik dat er rekening wordt gehouden met ziekte en beperkingen. En dat is ook goed. Neemt niet weg dat er in uitvoering dingen mis kunnen gaan. Goed dat daar dan aandacht voor is", laat Malik Azmani (VVD) weten.

Verantwoordelijk staatssecretaris Mark Harbers verwijst vooralsnog naar het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA). Dat liet vanmiddag weten een passende oplossing te zoeken voor twee schrijnende gevallen in het azc in Amersfoort.