Nederland

Grapperhaus niet de fout in als advocaat: tuchtklacht ongegrond

10 april 2018 12:15 Aangepast: 10 april 2018 18:48
Beeld © ANP

Minister Ferdinand Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) is in 2016 als advocaat niet de fout in gegaan. Dat is het oordeel van de Raad van Discipline in Amsterdam.

De zaak voor de tuchtrechter draait om het ontslag van Karim Aachboun bij belastingadviesbureau KPMG Meijburg. Grapperhaus werkte toen als advocaat op de Zuidas. Hij stond het belastingadviesbureau bij, Aachboun vocht zijn ontslag succesvol aan. De rechter oordeelde in de ontslagzaak dat KPMG zich 'ernstig verwijtbaar' heeft gedragen. 

Kantonrechter niet misleid

Aachboun stapte later naar de tuchtrechter omdat hij vindt dat Grapperhaus als advocaat onethisch heeft gehandeld in de ontslagzaak. Grapperhaus zou de kantonrechter misleid hebben en de gedragsregels voor advocaten hebben geschonden. Grapperhaus heeft dat altijd ontkend. 

De Raad van Discipline stelt de minister in het gelijk: de kantonrechter is niet onjuist geïnformeerd. Grapperhaus' advocaat Willem van Baren noemt de uitspraak 'duidelijk'. "Ik hoop dat de zaak hiermee is afgedaan.''

Aachboun, die inmiddels werkt als zelfstandig fiscalist, kan nog wel in beroep bij het hof van discipline. Daar heeft hij nog geen besluit over genomen. "Ik moet de uitspraak nog nader bestuderen en weet nog niet of ik me hierbij neerleg'', zegt Aachboun. "Ik feliciteer minister Grapperhaus met deze uitspraak, maar hij weet dat het geen eerlijk proces was. De benoeming van de rechters valt immers onder zijn eindverantwoordelijkheid.''

Meer op rtlnieuws: 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore