Ga naar de inhoud
Nederland

Leonore doet als veganist mee aan NK bodybuilden: 'Iedereen zei dat het niet kon'

Leonore Verheijen Beeld © Arthur Groenefelt

Komende zondag doet veganist Leonore Verheijen (23) mee aan het NK bodybuilden. Ze is de enige vrouwelijke veganistische bodybuildster die meedoet. "Toen andere sporters zeiden dat ik nooit aan een wedstrijd mee zou doen, dacht ik: ik zal ze een poepie laten ruiken."

Sinds twee jaar is Leonore volledig veganistisch. Dat betekent dat ze geen vlees, vis, eieren, zuivel of honing eet. Ook koopt ze geen leren schoenen meer. Leonore traint voor het Nederlands Kampioenschap bodybuilden. Dat wordt komende zondag in Apeldoorn gehouden. "Ik wil de fitnesswereld laten zien wat je met je lichaam kunt als veganist. Veganisten zijn niet allemaal boomknuffelaars", zegt Leonore.

Overstap naar veganisme

Het begon ongeveer drie jaar geleden. "Ik zag documentaires over veganisme en de gevolgen van vlees voor het milieu. Ik wist toen niet veel van de vleesindustrie maar maakte me al wel zorgen om milieu. Noem me naïef, maar ik geloof er echt fel in dat alle kleine beetjes helpen en dat alle verandering uit jezelf moet komen." En dus besloot Leonore haar eetpatroon om te gooien.

Voor vrienden en familie was het een schok. "Ze hadden het totaal niet verwacht. Vooral omdat ik een echte alleseter was. Ze noemden me altijd het prullenbakje", lacht Leonore. Toch hakte ze de knoop door. "Ik wist het zeker. Ik kon geen dierlijke producten meer eten."

Bodybuilding 

Miniatuurvoorbeeld

Als veganist merkte Leonore vooral in de sportschool, dat er veel vooroordelen zijn over veganisme. De bodybuilders geloofden niet dat spieropbouw samenging met een veganistisch dieet. Echte sporters hebben immers veel eiwitten nodig en eten daarom vlees en kwark. 

"Ze zeiden dat ik nooit mee zou kunnen doen aan een bodybuildingwedstrijd. Ik wilde deze mensen inspireren en laten zien dat je wel degelijk een atleet kunt zijn als veganist." Om een concreet doel te hebben, besloot Leonore te beginnen met bodybuilden.

Vooruitgang

Leonore's trainingsschema is hetzelfde als dat van 'gewone' atleten. "Het enige wat ik anders doe, is mijn voeding", legt Leonore uit. "In plaats van kip en ei, eet ik broccoli, spinazie, bonen, pindakaas en heel veel fruit." Collega-bodybuilders weten vaak niet eens dat Leonore veganist is. "Als ze het dan horen, zijn ze vaak toch heel positief verrast. Ik bereik hetzelfde als zij."

Haar vooruitgang als veganistische bodybuilder, houdt Leonore bij op een speciaal Instagramaccount. Ze begon stiekem. "Niemand wist ervan. Ik wilde dat mensen me alleen volgden als dat volledig vrijwillig was." Ze hoopt nu met haar account mensen te overtuigen ook eens een dag vegetarisch of veganistisch te eten. 

Positieve boodschap

Leonore hoopt op een plek in de top vijf bij het NK zondag. "Het feit dat ik vorig jaar nog in de zaal zat en nu op het podium sta, geeft me veel voldoening. Ik hoop dat ik een kwalificatie voor het EK kan halen." Na het NK stopt Leonore een jaar met wedstrijden. "Puur zodat ik daarna een nog beter lichaam heb. Een gespierd lijf bouwen kost nu eenmaal tijd en geduld."

Leonore blijft wel sporten en werken in de sportschool. "Ik heb een soort droom om mensen te helpen en te inspireren. Ik wil ook personal trainer worden en mensen begeleiden bij hun voeding." Of dat volledig veganistisch zal zijn, weet Leonore nog niet. "Iedereen mag zelf kiezen wat hij of zij doet. Ik ben al zo blij om te zien dat mensen nu bewuster kijken naar de impact van voeding op hun lichaam en het milieu. Dat maakt me echt gelukkig." 

Waar zit dier in?

 Veel producten, waarvan je het niet verwacht, bevatten dierlijke ingrediënten. 

Meer op rtlnieuws.nl: