Nederland

Zwanenzang zingende weg: N357 aangepast na klachten omwonenden

09 april 2018 18:11 Aangepast: 09 april 2018 20:36
Onthulling van de zingende weg bij Jelsum. Beeld © ANP

Het leek een goed idee, maar dat was het misschien toch niet. De provincie Friesland laat de inmiddels beruchte 'zingende weg' bij Jelsum aanpassen na klachten van omwonenden. Die worden gek van het continue gezang vanuit hun achtertuin.

De zingende weg werd afgelopen weekend geopend. Door het ribbelpatroon op de N357 lijkt het alsof het wegdek een deel van het Friese volkslied zingt. De provincie Friesland was in haar nopjes, buurtbewoners deden vanmiddag hun beklag tegen RTL Nieuws.

Strepen verwijderd

Nu volgen er al maatregelen. Het wegvak waarop het ribbelpatroon is aangebracht, wordt morgennacht afgesloten. Woensdagnacht worden de strepen definitief verwijderd.

"De provincie beëindigt de proef met ribbelmarkering voortijdig'', aldus een woordvoerder. "Het experiment moest uitwijzen welke attentiewaarde deze vorm van markering heeft. Zo hoopte de provincie meer te weten te komen over het effect van muziektonen in de auto."

Zingende weg in Friesland maakt bewoners gek

De weg tussen Stiens en Leeuwarden zingt het Friese volkslied als je eroverheen rijdt. Dat klinkt leuk, maar omwonenden worden er gek van.

Sijtze Jansma, die zo'n 200 meter van het zingende asfalt woont, noemde de weg 'gekmakend'. "Het Friese volkslied is leuk, maar niet 24 uur per dag. Je wordt er echt horendol van. Je kunt niet meer buiten zitten. 's Nachts slaap je niet meer. Dat vuvuzela-gejank maakt ons knettergek."

Miniatuurvoorbeeld

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore