Ga naar de inhoud
Nederland

Zingende weg maakt Friezen gek: 'We worden er horendol van'

Sijtze bij de zingende weg bij Leeuwarden. 'Gekmakend' vindt hij.

Het leek zo'n vrolijk idee: een weg die het Friese volkslied zingt als automobilisten eroverheen rijden. Maar omwonenden noemen de zingende weg bij het Friese Jelsum gekmakend. "Dat vreselijke gezang moet stoppen, vandaag nog!"

Een weg die, als je over het ribbelpatroon rijdt, een deel van het Friese volkslied zingt. De provincie Friesland was in haar nopjes met het idee van het zingende asfalt in de N357 tussen Stiens en Leeuwarden. Past ook goed bij het thema Leeuwarden als culturele hoofdstad, was de gedachte.

Het project was bovendien ook nog eens goed voor de verkeersveiligheid. Automobilisten die te hard rijden, zouden zich namelijk aan het geluid gaan ergeren.

Boze omwonenden

Maar de officiële opening vandaag verliep een stuk minder feestelijk dan gepland. 'It wurket geweldich', zei gedeputeerde van de provincie Sietske Poepjes nog ('het werkt geweldig'). Maar tegenover haar stonden alleen maar gezichten met de blik op onweer. 

"Die weg is gekmakend", zegt Sijtze Jansma. Hij woont zo'n 200 meter van het zingende asfalt. "Het is simpel. Het Friese volkslied is leuk, maar niet 24 uur per dag. Je wordt er echt horendol van. Je kunt niet meer buiten zitten. 's Nachts slaap je niet meer. Dat vuvuzela-gejank maakt ons knettergek."

Sijtze is niet de enige. Op sociale media regent het klachten van boze Friezen. Die noemen het een 'psychische marteling'. Een andere reactie: 'Alsof er iemand in je achtertuin staat met een trompet.' Volgens Sijtze hebben honderden mensen last van het 'gejank'. "Tot aan Leeuwarden toe horen mensen het."

Einde aan de overlast

Een woordvoerder van de provincie laat weten dat naar de omwonenden wordt geluisterd en dat er snel een einde aan de overlast zal komen. "We nemen deze klachten serieus. Vanmiddag is er overleg en gaan we kijken hoe we dit gaan oplossen. Ik denk dat er vandaag nog wel een besluit valt over het lot van de ribbels."

De woordvoerder moet toegeven: "Dit is niet wat we hadden beoogd."  Het zingende asfalt kostte 80.000 euro – inclusief het weghalen, laat de provincie weten. 

Beelden van de zingende weg:

Omwonenden worden er gek van.
Bron: RTL Nieuws / Agnes de Goede
Meer over