Nederland

Homohaat niet bewezen: tot 160 uur taakstraf voor mishandeling Arnhem

09 april 2018 13:44 Aangepast: 09 april 2018 21:20
Ronnie en Jasper, aangevallen in Arnhem. Beeld © ANP

De vier minderjarige verdachten die vorig jaar april een homostel mishandelden op de Nelson Mandelabrug in Arnhem, zijn veroordeeld tot werkstraffen. De aanstichter krijgt 160 uur, de andere drie 80 uur taakstraf. Ze waren er volgens de rechtbank niet doelbewust op uit om homo's in elkaar te slaan.

De aanstichter is ook veroordeeld voor het veroorzaken van zwaar lichamelijk letsel: de vuistslag waardoor Ronnie, één van de slachtoffers, vijf tanden verloor.

Want die verwonding is volgens de rechtbank niet het gevolg van een slag met een betonschaar. Dat stuk gereedschap dat de jongens bij zich hadden, was volgens de rechter bedoeld om fietsen mee te stelen.

Getrainde kickbokser

Dat het gereedschap ook gebruikt werd voor de slag die Ronnie vijf tanden kostte, kan niet worden bewezen: het is aannemelijk, zei de rechter, dat één van de verdachten daarvoor zijn vuist gebruikte. "Die was een getrainde kickbokser en had de volgende dag schade aan zijn hand."

Een jaar na het incident is Ronnie nog steeds onder medische behandeling. Er moet onder meer bot worden getransplanteerd.

'Het was gewoon niet te bevatten'

Ronnie en Jasper daags na de aanval. "Ik zag een van die gasten een betonschaar uit zijn jas trekken. Dan schrik je natuurlijk enorm."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`