Nederland

Peter R. de Vries in getuigenverhoor Holleeder: 'Ik koos voor Cor'

09 april 2018 13:17 Aangepast: 09 april 2018 17:11
Peter R. de Vries wordt gecontroleerd nadat hij zich voor de tweede keer vanochtend bij de rechtbank heeft gemeld. Beeld © ANP

Het eerste deel van het verhoor van Peter R. de Vries in de zaak-Holleeder stond vanochtend in het teken van zijn band met Heineken-ontvoerder Cor van Hout. De Vries vertelde hoe tussen hen gaandeweg een steeds vriendschappelijker relatie ontstond.

Die verhouding begon in de jaren na de ontvoering van Heineken (1983) en bleef intact toen Van Hout voor dat misdrijf in de gevangenis terechtkwam. "Het was mij wel duidelijk dat Holleeder daar niet blij mee was", zei De Vries vanochtend. 

Boek over ontvoering Heineken

Van Hout hielp De Vries bij het schrijven van diens boek over de ontvoering van Heineken. Holleeder vond het maar niets, vertelde De Vries. Het copyright van het boek lag bij de misdaadjournalist, maar Van Hout zou het grootste deel van de opbrengst krijgen.

De Vries 'zag Holleeder vooral als de ondergeschikte van Van Hout', zegt verslaggever Rik Konijnenbelt vanuit de rechtbank. "Van Hout bepaalde alles."

Samen naar het voetbal

Van Hout en De Vries bleven door de jaren heen contact met elkaar houden en zagen elkaar geregeld. Zo bezochten ze samen weleens een voetbalwedstrijd. Nadat in 1996 voor het eerst een (mislukte) aanslag op Van Hout was gepleegd, bleef de band tussen de misdaadverslaggever en de crimineel bestaan. 

Van Hout was ervan overtuigd dat de aanslag in opdracht van Holleeder was gepleegd. Holleeder zou hem later voor de keus hebben gesteld, vertelde De Vries: óf Van Hout, óf Holleeder. De Vries: "Ik koos voor Cor."

'Sukkel'

In tegenstelling tot Astrid en Sonja Holleeder en Sandra den Hartog, die belastend over Holleeder verklaarden, doet De Vries zijn verhaal niet vanuit een afgeschermde getuigencabine. Hij zit in de zaal met Holleeder een paar meter schuin achter zich. De verdachte werd direct tot de orde geroepen toen hij De Vries aan het begin uitmaakte voor 'sukkel'.

Peter R. de Vries loopt weg

Bij aankomst vanochtend bij de rechtbank weigerde Peter R. de Vries de veiligheidscheck.

Meer op rtllnieuws.nl:
Boze Peter R. de Vries terug in rechtbank voor getuigenis

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore