Ga naar de inhoud
Nederland

Elektrische auto populair: verdubbeling in verkoop verwacht

Elektrische Tesla's aan de snellader in Oosterhout. Beeld © ANP

Het gaat goed met de verkoop van volledig elektrische auto’s in Nederland. De Rai Vereniging verwacht dat dit jaar in totaal 15.000 nieuwe exemplaren worden verkocht, bijna een verdubbeling ten opzichte van 2017.

Toen ging het om 7958 elektrische auto's. De Rai Vereniging, dat de belangen behartigt van fabrikanten en importeurs in de vervoersmiddelenbranche, doet de schatting op basis van de verkopen van het eerste kwartaal van dit jaar.

Zo'n 3945 gloednieuwe auto's verlieten in die drie maanden de showroom. In dezelfde periode vorig jaar waren dat er 1667. Een groei van 136 procent, becijfert de Rai.

Het aandeel elektrische auto's, op het totaal van alle nieuw gekochte wagens, komt hiermee uit op 2,9 procent. In dezelfde periode vorig jaar was dit nog 1,4 procent.

Meer betaalbare modellen 

Die groeit komt, zo zegt de vereniging, doordat er steeds meer modellen in het middensegment zijn gekomen. Elektrisch rijden is dus niet meer voorbehouden aan mensen met een dikke portemonnee.

Goedkoop is elektrisch rijden nog altijd niet. Voor de goedkoopste (en kleinere) modellen moet ergens tussen de 22.000 en 27.000 euro worden neergelegd, berekende presentator Peter van Zadelhoff eerder. 

Tekst loopt door onder de video.

Zo kost een 'Smart For Two electric'  23.669 euro. Voor dezelfde wagen maar dan rijdend op benzine, betaal je 12.995 euro. 

In die prijsverschillen gaat wel verandering komen, nu de accu's steeds goedkoper worden, meldt Bloomberg. Het heeft berekend dat in 2024 de aanschaf van een elektrische auto goedkoper wordt dan de aanschaf van een benzine-auto.