Drie op de vier studenten is emotioneel uitgeput en één op de drie heeft een verhoogde kans op een burn-out. Daarom komt er een gezamenlijk actieplan om het welzijn van studenten te verbeteren.
Veel studenten in het hoger onderwijs hebben te maken met psychische klachten. Belangrijke oorzaak hiervoor is prestatiedruk. Niet alleen vanwege studie, maar ook van bijvoorbeeld social media die een grote bijdrage leveren aan het zelfbeeld van jongeren en de daarmee samenhangende 'Fear of Missing Out'.
ZIE OOK: 'Bijna één op de vijf jongeren kampt met ernstige mentale klachten'
Dit leidt tot een toename van stress, angststoornissen en burn-outklachten. Het netwerk studentenwelzijn, dat bestaat uit ongeveer dertig partijen die zich bezighouden met gezondheid van studenten, met een plan. Dat gaat onder meer over bewustwording, preventie en voldoende hulpaanbod.
Concrete stappen
"De tijd van praten en verkennen is voorbij", zegt Rob Bovens, onderzoeker van de universiteit van Tilburg en voorzitter van het netwerk. "We willen nu in overleg met de overheid en alle partijen komen tot concrete stappen."
Onderzoeker Jolien Dopmeijer, die voor Hogeschool Windesheim al langer onderzoek doet naar studenten, stelt dat steeds meer jongeren gebukt gaan onder mentale druk. Er wordt een behoorlijk beroep gedaan op hun veerkracht. De samenhang tussen psychische klachten en studieproblemen maken het volgens haar tot een urgent probleem dat moet worden aangepakt.
Burn-out
Uit een onderzoek van Dopmeijer onder ruim 3100 studenten bij Windesheim blijkt dat bij één op de vijf suïcidale gedachten spelen.
- Bij 453 is sprake van ernstige angst- en depressieklachten. Bijna de helft van de hele onderzoeksgroep heeft die klachten nauwelijks.
- Een kwart kampt met burn-outverschijnselen, zoals emotionele uitputting.
- Van de mannen drinkt ruim 88 procent te veel alcohol, van de vrouwen iets meer dan 87 procent.
Wat kun je doen om een burn-out te voorkomen?
Ook vlogger en zangeres Bibi Breijman vertelde begin dit jaar dat ze kampt met een burn-out. "Het gaat niet goed met me, ik ben helemaal de weg kwijt", vertelde ze toen in één van haar vlogs. Naar aanleiding van haar verhaal vroegen we psycholoog Klaran van 't Vlie wat je kunt doen om een burn-out te voorkomen. "De eerste stap is een burn-out herkennen", zegt zij. Een aantal symptomen zijn volgens Van 't Vlie:
- vermoeidheid
- slecht slapen of voor de wekker wakker worden terwijl je moe bent
- slecht kunnen concentreren
- besluiteloos zijn en veel piekeren
- een kort lontje hebben
- je niet meer kunnen concentreren
- vaak ziek zijn (b.v. verkoudheid, griep)
- gespannen spieren in b.v. nek, schouders of rug
Op het moment dat je merkt dat je deze symptomen hebt, moet je in actie komen. "Maak een plan. Welke dingen kun je gaan schrappen uit je activiteiten. Zorg dat je meer rust krijgt, zeg vaker nee. Ga vooral leuke dingen doen, daar krijg je weer energie van. Ik zie het soms als een telefoon. Die moet ook af en toe in de oplader, en dat geldt ook voor onszelf."
Video: een burn-out kan iedereen overkomen
In deze video leggen we uit wat een burn-out is en wat je er tegen kunt doen
Meer op rtlnieuws.nl: