Ga naar de inhoud
Nederland

Wilders: pak mensen met dubbele nationaliteit kiesrecht af

Beeld © ANP

Als het aan de PVV ligt, verliezen Nederlanders met een dubbele nationaliteit hun kiesrecht als ze geen afstand nemen van hun tweede nationaliteit. Hij wil daarvoor dat de Grondwet wordt aangepast.

"Ik wil dat alleen mensen met enkel een Nederlandse nationaliteit nog mogen stemmen", zegt PVV-leider Geert Wilders in een interview in De Telegraaf. "Ik wil ook dat er alleen op Nederlanders met een enkelvoudige nationaliteit gestemd mag worden." Wilders is naar eigen zeggen bezig met het opstellen van een initiatiefwet om dat mogelijk te maken.

In Nederland zijn volgens de laatste telling uit 2014 ongeveer 1,3 miljoen mensen met een dubbele nationaliteit.

Loyaliteit

"Het raakt onze existentie. Er zijn veel mensen gekozen die op zijn minst de schijn van een dubbele loyaliteit hebben. Dan gaat het om DENK en Nida, maar bijvoorbeeld ook om D66 in Dordrecht. Daar werden de nummer negen en de nummer dértig met voorkeurstemmen gekozen vanwege etnische reden. Daarmee zijn ze niet per saldo zelf fout, maar ze zijn gekozen vanwege hun naam of hun Turkse achtergrond."

Wilders is geïnspireerd door de Grondwet van Australië. Hij wil via zijn initiatiefwet bereiken dat de dubbele nationaliteit ook voor bestaande gevallen wordt afgeschaft. "Ik denk dat de tijd er rijp voor is."

Lobbyen

Veel mensen kunnen niet van hun dubbele nationaliteit af, en dat zou betekenen dat zij sowieso hun kiesrecht verliezen. Wilders zegt daarover: "Zij zouden dan bijvoorbeeld een keer naar Marokko moeten gaan en daar moeten lobbyen bij de Marokkaanse wetgever om die wet te veranderen. Het kan niet zo zijn dat wij onze mogelijkheden tot wetgeving laten vetoën door een derde land."

Het is niet voor het eerst dat Wilders ageert tegen de dubbele nationaliteit. Hij zegt al langer dat iemand met een dubbele nationaliteit 'de schijn van een dubbele loyaliteit' heeft.

Vorig jaar raakte hij in de Tweede Kamer in fel debat met de Tweede Kamer. Hij diende een motie van wantrouwen in tegen minister Kajsa Ollongren, die een Nederlands en een Zweeds paspoort heeft. "Ik wil geen Turken, Marokkanen of Zweden in dit huis. Mag ik dat niet zeggen? Dit is mijn land!", riep hij toen.

Hoe word je eigenlijk Nederlander?

In deze video uit 2016 leggen we uit hoe iemand de Nederlandse nationaliteit krijgt.