Nederland

Illegalen kraken woningen in Amsterdam, premier Rutte geschrokken

06 april 2018 17:28 Aangepast: 02 mei 2018 05:41
Beeld © ANP

Premier Mark Rutte noemt de incidenten rond gekraakte panden in Amsterdam verschrikkelijk. Hij zegt te zijn geschrokken van de berichten dat uitgeprocedeerde asielzoekers zelfs in bewoonde huizen zouden zijn binnengevallen.

"Hoe gewoon nette mensen, bij wijze van spreken, in hun huis overvallen worden of op een heel onaangename manier te maken krijgen met dit type acties", zei Rutte. Wooncorporatie Ymere spreekt van een grimmige sfeer. "Dit gaat verder dan alleen kraken." Stadszender AT5 meldt dat er zelfs een huis werd binnengevallen dat gewoon bewoond werd

22 panden gekraakt

De krakers zeggen zich niet in de beschuldigingen te herkennen. Ze hebben 22 panden gekraakt, maar dat zouden alleen leegstaande huizen en een kantoor zijn. "We hebben met alle buren goed contact en organiseren zaterdag een buurtfeest om elkaar te leren kennen.''

De huizen werden gekraakt door uitgeprocedeerde asielzoekers van de actiegroep We Are Here. De gemeente Amsterdam onderzoekt nog of de huizen moeten worden ontruimd. 

Gedogen

Het is gemeentebeleid om niet in te grijpen als de huizen vervolgens toch weer leeg komen te staan. De politie is wel extra aanwezig in de wijk om de rust te bewaren. Burgemeester Jozias van Aartsen vroeg onlangs aan huizenbezitters om gekraakte panden voorlopig te gedogen totdat de gemeente een nieuw beleid heeft. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore