Nederland

Frank helpt jonge oud-criminelen aan een baan: 'Ze doen er weer toe'

06 april 2018 17:19 Aangepast: 07 april 2018 13:43
Frank leidt oud-gedetineerden op tot timmerman tegelzetter of metselaar.

Frank Knotter geeft kansarme jongeren, zoals vastgelopen vmbo'ers maar ook oud-jeugdgedetineerden en jonge tbs'ers, weer een toekomst. Zijn bedrijf leidt 'deze etterbakjes' op tot metselaar, tegelzetter of timmerman. "Er is niets zo mooi als mensen helpen, zodat ze er weer toe doen."

Iedereen verdient een tweede kans, vindt Frank Knotter uit Schiedam. Vaak lukt dat. "Als ze maar willen", vertelt hij. Met zijn bedrijf leidt hij kansarme jongeren op. Zijn grootste groep zijn vmbo-jongeren. Maar ook oud-jeugdgedetineerden leidt hij op. En soms zelfs een jeugd tbs'er. 

"Volgende week gaat een tbs'er die bij mij een opleiding tot metselaar heeft gevolgd aan de slag bij een aannemer. Een échte baan. Het was ooit een etterbakkie, maar hij gaat er weer toe doen. Mooi."

Roer om

Jarenlang was Frank directeur van een bouwbedrijf. Twee jaar geleden maakte hij een switch. Hij startte opleidingsbedrijf Rijnmond-Bouw BV om jongeren met allerlei soorten problemen op te leiden tot tegelzetter, metselaar of timmerman. 

Frank wil niet veel zeggen over het verleden van zijn leerlingen met een criminele achtergrond. "Maar ze hebben geen deuk in een pakkie boter geslagen, zullen we maar zeggen." Hij vervolgt: "Denk eerder aan een overval. Ik heb ook jongeren gehad die 120.000 euro schuld hebben. Dat was geen hypotheekschuld."

"Sommigen hebben hun straf uitgezeten, anderen moeten na een dag hier weer terug in de cel", zegt hij. De meesten zijn mannen, maar er zitten ook meisjes tussen. Hulp voor deze jongeren is hard nodig want van de 40.000 gevangenen die elk jaar worden vrijgelaten, vindt slechts 20 procent binnen drie maanden werk, blijkt uit CBS-cijfers.

Lees door onder kader

Gevangen en kans op werk

  • Jaarlijks worden zo'n 40.000 gevangen vrijgelaten in Nederland
  • Velen van hen hebben moeite om een baan te vinden
  • Na 3 maanden, zo blijkt uit CBS-cijfers, heeft 20 procent van de ex-gevangenen werk. 
  • 46 procent leeft van een uitkering
  • Van de rest weten we het niet
  • Veel ex-gevangen hebben schulden, bij slachtoffers bijvoorbeeld, die kunnen ze mét een baan makkelijker aflossen

    bron: CBS

Zware doelgroep

Makkelijk is het werken met oud-jeugdgedetineerden niet, zegt Frank. "Het is een zware doelgroep. Ze hebben heel veel begeleiding nodig. Je moet ook echt grip op ze houden. Daarom nemen we er nooit veel aan." Ze criminele jongeren worden ook apart opgeleid van de grote groep vmbo-jongeren. "We werken met heel kleine groepen. Onze core bunisess zijn vmbo-jongeren."

Dat opleiden doet hij niet alleen. "Ik heb een heel team. Met bijvoorbeeld maatschappelijk werkers die zorgen voor goede begeleiding. Als ze klaar zijn met de opleiding en een baan krijgen bij een aannemer, houden we ze strikt in de gaten. Ze blijven bij ons in dienst."

Alle leerlingen krijgen kleding, schoenen, beschermingsmiddelen en een eigen gereedschapskist. Allemaal op kosten van het bedrijf van Frank. Alleen aan de detachering (8 maanden na opleiding) verdient hij.

Bang? Nooit!

Bang is-ie nooit. Voor geen enkele jongere. "Dat is misschien wel mijn kracht", denkt Frank. "Als ze in mijn werkplaats zijn, ben ik de baas. Ze luisteren naar mij. Geen geouwehoer. Je moet gewoon altijd grip op ze blijven houden."

Vaak gaat het goed. Niet altijd. "Ik heb er eentje waarmee het niet lekker loopt. Die loopt steeds andere mensen lastig te vallen. Ik accepteer dat niet. Waarschijnlijk moet hij weer terug naar de Reclassering."

Maar als het lukt, maakt hem dat trots en gelukkig. ​"Er is niets mooier dan kansarme mensen weer een volwaardig bestaan in het bedrijfsleven te bieden. Ze doen er weer toe."

Na celstraf eigen bedrijf:

Stephan maakt 'levensveranderende' koffie.

 

Meer op rtlnieuws.nl
Werk vinden na celstraf: 'Ze kijken niet naar mij als persoon'

 

 

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore