Nederland

Syriëganger Martijn N. krijgt hogere straf om herhalingsgevaar

06 april 2018 13:20
Archieffoto. Beeld © AFP

De 24-jarige Martijn N. uit Den Haag, die twee keer vergeefs probeerde Syrië binnen te komen, heeft in hoger beroep een hogere straf gekregen dan eerder was opgelegd.

Het hof in Den Haag heeft N. veroordeeld tot 40 maanden cel voor het (mede)plegen van voorbereidingen van terroristische misdrijven en een poging tot deelname aan een terreurorganisatie. 

Herhalingsgevaar

De rechtbank had N., die zich Latief noemt, eerder 31 maanden cel opgelegd, waarvan 12 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van 2 jaar. Het OM vond deze straf te laag en ging in beroep. 

Het hof heeft zelfs een hogere straf opgelegd dan de 36 maanden die was geëist. Het hof ziet gevaar dat N. zich mogelijk opnieuw met terroristische activiteiten gaat bezighouden en vindt daarom een langere celstraf op zijn plaats om de maatschappij te beschermen.

Werkte niet mee aan voorwaarden

De verdachte heeft volgens het hof op geen enkele manier laten zien dat hij op een constructieve manier wil deelnemen aan de Nederlandse maatschappij. Ook had hij gezegd dat hij niet wilde meewerken aan de bijzondere voorwaarden die aan de proeftijd waren gekoppeld.

N., zoon van een Nederlandse vader en Tanzaniaanse moeder, begon zich vanaf zijn achttiende meer te verdiepen in de islam. Daarna werd hij steeds strenger in zijn geloof. Zijn twee pogingen om Syrië binnen te komen om zich aan te sluiten bij een jihadistische organisatie, strandden bij de grens tussen Turkije en Syrië. De eerste keer was in 2014. Begin 2016 vertrok hij opnieuw, ook al stond hij geregistreerd als terreurverdachte en was zijn paspoort ingenomen.

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore