Nederland

Teleurstelling over kleine aanpassingen aan sleepwet

06 april 2018 13:11 Aangepast: 06 april 2018 17:25
De voorzitter van de Kiesraad in gesprek met Luca van der Kamp (rechts), Marlou Gijzens en Nina Boelsums, initiatiefnemers van het referendum Beeld © ANP

"Een stap in de goede richting, maar nog lang niet toereikend." Zo noemen de initiatiefnemers van het referendum over de sleepwet de kleine aanpassingen die het kabinet heeft gedaan om de nee-stemmer tegemoet te komen.

"Er verandert niet veel", concludeert Luca van der Kamp na het zien van de uitgelekte aanpassingen aan de wet. Een meerderheid van de Nederlandse kiezers stemde vorige maand tegen de wet bij het referendum waarvoor hij en vier medestudenten het initiatief namen.

Dit weten we over de afspraken van de partijen:

  • Er komt expliciet in de wet te staan dat diensten alleen informatie mogen uitwisselen met andere landen als er een 'wegingsnotitie' is gemaakt. Dat is een afweging waarin staat hoe de buitenlandse diensten omgaan met democratie, mensenrechten en privacy. Dat was al afgesproken, maar wordt nu expliciet in de wet opgeschreven.
  • De sleepnetfunctie moet zo gericht mogelijk worden ingezet.
  • De maximale bewaartermijn voor gegevens is en blijft drie jaar, maar na elk jaar moet een verlenging worden aangevraagd.
  • Er komt betere bescherming van medische gegevens en journalistieke bronnen.

De kern van de wet blijft overeind: de Nederlandse geheime diensten krijgen meer bevoegdheden en mogen op grotere schaal data verzamelen.

Kritiek genegeerd

"Veel van onze kritiek is genegeerd", zegt Van der Kamp, "en op andere onderdelen verandert de wet niet veel. Dat bijvoorbeeld de sleepnetfunctie zo gericht mogelijk moet worden ingezet, is niet nieuw. De mogelijkheid tot het inzetten van de sleepnet blijft bestaan. Wat ons betreft zou dat niet moeten kunnen."

Een krappe meerderheid (49,4 procent tegen 46,5 procent) stemde tijdens het referendum op 21 maart tegen de inlichtingenwet. Die geeft de geheime diensten ruimere toegang tot digitale informatie via de kabel. Tegenstanders vrezen dat op massale schaal data zal worden verzameld en daarmee aantasting van de privacy van burgers.

Betere bescherming

Het protest van Van der Kamp en zijn medestudenten houdt hier niet op. "Er zijn nog stappen die we kunnen nemen, maar wat die concreet zijn is nog niet bekend. We gaan in ieder geval mensen inlichten hoe ze zich beter kunnen beschermen. En dan lopen er nog rechtszaken tegen de wet. Die steunen we." 

De wetswijziging zal vandaag in de ministerraad worden besproken. De Wet op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (Wiv) gaat op 1 mei in.

Leest de AIVD straks jouw appjes? Dit is de nieuwe aftapwet

De 'aftapwet', 'sleepwet' of voluit de 'wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten 2017'... Waar hebben we het eigenlijk over?

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore