Nederland

Het wordt 20 graden! En dat is al 170 dagen geleden

06 april 2018 10:45 Aangepast: 06 april 2018 13:07
Op de Keukenhof lijkt het al lente te zijn. Beeld © ANP

We hebben er lang op moeten wachten, maar morgen is het eindelijk zover. Als de verwachtingen uitkomen, wordt het twintig graden. Lente dus!

De laatste keer dat in Nederland 20 graden werd gemeten, was op 19 oktober 2017, 170 dagen geleden inmiddels. Toen werd het in de Bilt 20,4 graden en in Eindhoven werd het zelfs 22,1. Daarna kwamen er natte of koude maanden aan. 

Volop lente

Vandaag is het nog iets koeler maar schijnt de zon ook al flink. Het wordt gemiddeld zo'n 15 graden. "Het is volop lente. We komen uit een frisse nacht, maar de aangevoerde lucht wordt langzaam warmer", zegt Buienradar-weervrouw Amara Onwuka.

"De zon heeft heel veel kracht en aangezien de dagen steeds langer worden, heeft de zon langer de tijd om de aarde op te warmen. Aankomende nacht is dan ook alweer een stuk minder koud."

Droog en zonnig

Morgen wordt het dus nog wat warmer dan vandaag. Er is veel zon en volop zachte lucht. "Het wordt gemiddeld zo'n 20 graden. Landinwaarts is het wat warmer, aan de zee wat koeler en op de Wadden wordt het een graad of 14."

De dagen daarna blijven vrijwel droog en zonnig. Er zijn wel wat wolkenvelden, maar op veel plekken wordt nog steeds de 20 graden gehaald. Daarna wordt het weer wat minder warm.

Voel je het alweer? Wanneer en waarom je last hebt van hooikoorts

De temperaturen gaan weer omhoog en dus zullen de eerste hooikoortspatiënten weer last krijgen van hun ogen. Meteoroloog Dennis Wilt van Buienradar legt uit waarom je daar nou juist nu zo'n last van hebt.

Zo warm is het nu bij jou:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore