Nederland

Onschuldige tuinder moest eerder DNA afstaan voor vernieling

06 april 2018 09:32 Aangepast: 02 mei 2018 04:26
Kort nadat bekend was geworden dat B. zou gaan getuigen, werd zijn broer vermoord in Amsterdam-Noord. Beeld © ANP

De vingerafdrukken van de 31-jarige tuinder uit De Lier die vastzat voor betrokkenheid bij een liquidatie in Amsterdam, waren opgeslagen in de databank van justitie wegens een verdenking voor vernieling. Dat zegt de vader van de man die gisteravond werd vrijgelaten.

Het Openbaar Ministerie (OM) meldde toen dat de man niet langer wordt verdacht van betrokkenheid bij de liquidatie van Reduan Bakkali, de broer van een kroongetuige tegen de Mocro-maffia. De Westlander, die aanvankelijk ook werd verdacht van wapenbezit, werd opgepakt na een DNA-match: zijn DNA zat op een van de twee wapens die bij de vluchtauto zijn gevonden.

Verkeersbord gesloopt

Dat DNA werd opgeslagen in de databank van justitie toen de man ongeveer 18 jaar oud was, zegt zijn vader tegen RTL Nieuws. "Hij stond toen tijdens een uitgaansavond tegen een verkeersbord aan geleund. Hij werd door de politie aangesproken omdat hij dat bord gesloopt zou hebben. Daarbij werden vingerafdrukken afgenomen."

ZIE OOK: Tuinder verdacht van liquidatie: 'Er is iets heel erg misgegaan'

Het OM laat weten niet op de uitspraken van de vader te willen reageren. Hoe het DNA op het wapen zou zijn gekomen en hoe het in eerste instantie terechtkwam in de databank van justitie, is nog in onderzoek, zegt een woordvoerder.

Misverstand

Zijn vader noemt de vrijlating van zijn zoon 'super'. "Weet je wat het is? Ik zeg het nog een keer: het is één groot misverstand. Het is ook ons een raadsel hoe dit heeft kunnen gebeuren. Er klopt helemaal niets van. We willen dit nu achter ons laten en met rust gelaten worden."

Dit is wat we weten over de Mocro-maffia

De dood van de broer van de kroongetuige vormt een nieuw dieptepunt in een lange reeks liquidaties in de Amsterdam. In de video zie je wat we weten van de 'Mocro-maffia'.    

Reduan, de broer van kroongetuige Nabil Bakkali, werd vorige week donderdag vermoord in zijn bedrijfspand in Amsterdam-Noord. Nabil (30) is verdachte in een Utrechtse liquidatiezaak.

De drie andere verdachten in deze zaak zitten nog vast. Hun voorarrest werd afgelopen dinsdag met twee weken verlengd. Het gaat om de vermoedelijke schutter, een 41-jarige man uit Hilversum, een 34-jarige man uit Den Haag en zijn even oude vriendin uit Wassenaar. Beiden worden verdacht van wapenbezit, omdat er in hun woning wapens zijn aangetroffen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore