Nederland

Hoe lang mogen ze? Ouders worstelen met tabletgebruik peuters en kleuters

06 april 2018 03:30 Aangepast: 02 mei 2018 04:05
Beeld © iStock

Veel ouders weten niet wat ze aanmoeten met het tabletgebruik van hun kleine kinderen. Volgens experts mogen peuters en kleuters vaak te lang alleen aan de slag met het apparaat.

Dat blijkt uit cijfers van het Iene Miene Media-onderzoek, dat vandaag verschijnt en waar het AD over schrijft. Het aantal kinderen tussen de 0 en 2 jaar dat al met tablets speelt ligt op 57 procent. Dat is 7 procent meer dan een jaar geleden.

Zorgen

Vooral moeders maken zich volgens de krant zorgen over de invloed van tablets, hoe lang kinderen er mee bezig zijn, en welke apps veilig zijn voor hun kroost. Vaders denken juist vaak dat kinderen al heel veel weten en laten ze vaker alleen spelen. 

Ouders weten vaak niet wat ze met de digitale apparaten aanmoeten. 60 procent vindt 'gewoon' speelgoed beter voor hun kind, maar evenveel ouders zeggen dat media onmisbaar zijn voor de toekomst van hun kind.

Voorbeeld

Een ander probleem is dat ouders het moeilijk vinden om hun kind de digitale apparaten te weigeren, als ze zelf constant met een scherm in hun handen zitten. Ze hebben moeite om het goede voorbeeld te geven.

Toch is het volgens experts niet aan te raden om kinderen zomaar hun gang te laten gaan. Ze kunnen vaak veel minder dan hun ouders denken. Ze hebben bijvoorbeeld moeite om nep van echt te onderscheiden. Ook leren ze alleen iets van een filmpje of game als ze er daarna met iemand over praten. Daarnaast weten ze niet precies wat ze aan het doen zijn als ze met hun vinger over het scherm swipen, schrijft de krant.

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore