Ga naar de inhoud
Nederland

Sylvia spoorde zelf haar verkrachter op: 'Toen gaf hij me zijn adres'

Sylvia deed destijds haar verhaal bij Pauw. Beeld © Pauw

"Hij gaf mij zelfs zijn adres." Na een avondje stappen werd Sylvia aangerand en bestolen door een Somalische man. Omdat de politie niets deed, besloot ze hem zelf op te sporen.

De Hoornse zedenzaak kwam in 2017 groot in het nieuws. Vooral het feit dat de politie maandenlang weinig deed om de dader op te pakken, leidde toen tot ongerustheid. Het slachtoffer, Sylvia Veld, trad tot nu toe nooit naar buiten. Bij Pauw deed ze nu haar verhaal.

"Het verhaal hoort bij mij," zei ze. "Ik heb ook besloten om een boek te schrijven. Ik schaam me er ook niet voor."

Naar huis brengen

De zaak begint als Sylvia 's avonds laat haar fietssleutels niet kan vinden. "Ik hoorde een stem en keek op. Een man zei: zal ik je naar huis brengen?" Ze besluit om achterop zijn fiets te springen. "Ik zag het kwaad er niet zo van in. Hij zei: ik moet ook die kant op."

Maar al gauw merkt Sylvia dat de man een heel andere kant op fietst. Als ze eenmaal is afgestapt, valt hij aan. "Voordat ik het wist, kreeg ik een klap en lag ik in de bosjes. Zijn handen zaten om mijn keel. Ik dacht: ik ga dood."

Uiteindelijk weet ze te ontsnappen. Hoe ze dat precies deed, weet ze niet meer. "Dat heb ik geblockt. Het enige dat ik weet was dat ik aan het rennen was."

Aangifte

Ze wordt opgevangen op het politiebureau. Daar hoort ze dat ze twee weken bedenktijd heeft voordat ze aangifte kan doen. Het is het begin van een lang proces, waarin de politie vaak niet blijkt in te gaan op informatie van Sylvia.

De dader blijkt namelijk ook haar telefoon te hebben gestolen. Sylvia kan via een app zien waar dat toestel is. Op haar computer ziet ze de telefoon regelmatig online gaan. Met die informatie gaat ze naar de politie, maar er gebeurt weinig. "Ik hoorde verder eigenlijk niet veel."

Nepprofiel

Ze ziet zelfs dat de dader op haar profiel actief is op datingsites. "Ik had mijn computer thuis aanstaan, dan kon ik gewoon zien dat hij met andere vrouwen sprak."

Op een gegeven moment besluit ze om zelf actie te ondernemen. Ze maakt een nepprofiel aan op een datingsite en neemt contact met de dader op. "Binnen no time kreeg ik een like en een berichtje. Ik vroeg: waar woon je dan? Toen gaf hij zijn adres." 

Pas twee maanden later krijgt ze het verlossende telefoontje van de politie dat de man is opgepakt. Dat wachten was voor haar een vreselijke ervaring. "Die maanden waren een hel. Je wordt stapelgek." 

Uitgezet

De man heeft bekend en is veroordeeld tot 18 maanden gevangenisstraf. De zaak kreeg ook een politiek staartje, omdat de Somalische man bijna in aanmerking kwam voor een permanente verblijfsstatus. Na de veroordeling kondigde toenmalig staatssecretaris Dijkhoff aan dat zijn status werd ontnomen, hij is nu een ongewenst vreemdeling. Dat betekent dat hij zal worden uitgezet.

Met Sylvia gaat het, na de nodige therapie, iets beter, maar het blijft moeilijk. Ze schreef een boek over haar verhaal, 'De jacht op mijn verkrachter'. "Ik probeer het normale leven weer op te pakken. Soms is dat heel moeilijk, ik heb ook slechte dagen."

Bekijk het hele gesprek:

Meer op rtlnieuws.nl: