Nederland

Tuinder die verdacht werd van liquidatie vrijgelaten

05 april 2018 18:11 Aangepast: 05 april 2018 18:28
Politieonderzoek rond de dood van Reduan Bakkali. Beeld © ANP

De 31-jarige man uit De Lier die afgelopen zaterdag was aangehouden in het onderzoek naar de liquidatie in Amsterdam-Noord, is weer vrij.

Het politieonderzoek heeft geen nieuwe aanwijzingen opgeleverd van mogelijke betrokkenheid bij de liquidatie. Hij wordt niet meer verdacht van medeplichtigheid aan de liquidatie.

Het is nog niet duidelijk hoe zijn DNA op een van de twee wapens die bij de vluchtauto zijn gevonden terecht is gekomen. Dat wordt nog verder door de politie onderzocht.

Nog drie personen vast

De overige drie personen die in het onderzoek naar de liquidatie zijn aangehouden zitten nog in volledige beperkingen, wat inhoudt dat ze alleen met hun advocaat contact mogen hebben. Mede daarom is het OM terughoudend met het geven van meer informatie over het onderzoek.

De man die justitie nu heeft vrijgelaten is directeur van een tropische plantenkwekerij in De Lier, meldt Het Parool. In de Amsterdamse krant werd door familie al de suggestie gewekt dat hij mogelijk onterecht vastzat.

Twee weken voor de liquidatie was de man betrokken bij een aanrijding in De Lier. Hij redde de inzittende van de andere auto uit de sloot, maar die ging er daarna snel vandoor. De man werd even later alsnog aangehouden door de politie, maar bood daarbij wel enige weerstand. Waarom hij vluchtte, is niet bekend.

DNA

Bij het verkeersongeluk is mogelijk DNA van de tuinder terechtgekomen bij de uitvoerders van de liquidatie, zegt een familielid van de man tegen Het Parool.

Waarom het DNA van de man al was opgeslagen in de databank van justitie, kon een woordvoerder van het Openbaar Ministerie niet zeggen. DNA wordt meestal opgeslagen na het plegen van een misdrijf waar een gevangenisstraf van vier jaar of meer op staat of na een mishandeling. De afnameplicht geldt ook voor een aantal misdrijven met een lagere maximale gevangenisstraf.

Dit is wat we weten over de Mocro-maffia

De dood van de broer van de kroongetuige vormt een nieuw dieptepunt in een lange reeks liquidaties in de Amsterdam. In de video zie je wat we weten van de 'Mocro-maffia'.    

De liquidatie-zaak draait om de moord op Reduan Bakkali. Hij werd eind vorige maand doodgeschoten in Amsterdam-Noord. Zijn broer Nabil is een belangrijke kroongetuige tegen de Mocro-maffia.

De getuigenissen van Bakkali kunnen tot een belangrijke doorbraak leiden in de strijd tegen tegen het zware geweld in de onderwereld. De kroongetuige zet volgens het OM de deur open naar strafvervolging van opdrachtgevers van liquidaties.

Meer op rtlnieuws.nl:

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`