Nederland

Coalitie overlegt over aanpassing inlichtingenwet

05 april 2018 17:19 Aangepast: 02 mei 2018 03:25
Beeld © ANP

De coalitie van VVD, CDA, D66 en de ChristenUnie is bijeen om het aanpassen van de inlichtingenwet te bespreken. De partijen kijken onder meer naar bewaartermijnen van data en de regels rondom uitwisseling van informatie met buitenlandse diensten.

Een krappe meerderheid (49,4 tegen 46,5) stemde tijdens het raadgevend referendum op 21 maart tegen de inlichtingenwet. Premier Mark Rutte zei na de officiële uitslag van het referendum zo snel mogelijk met een reactie te komen, dat is nog niet gebeurd. De nieuwe Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv) moet op 1 mei ingaan. 

Niet volledig negeren 

VVD-fractievoorzitter Dijkhoff zei bij het naar binnen gaan dat dat hij 'welwillend' is om tegemoet te komen aan bezwaren tegen de wet. De coalitiepartijen zijn het volgens bronnen erover eens dat de wet op onderdelen enigszins aangepast kan worden. Ze willen de nee-stem niet volledig negeren. Het gaat wel om een kleine aanpassing, zeggen bronnen.

De partijen willen kijken of ze de termijn dat de diensten verzamelde gegevens kunnen inkorten. Ook moet het delen van gegevens met buitenlandse diensten misschien strenger geregeld worden. Deze twee punten waren ook tegenstanders van de wet een doorn in het oog. 

De aanpassing van de wet doet pijn voor het kabinet, dat campagne voerde voor een ja-stem. Voor D66 is het extra pijnlijk, legt politiek verslaggever Fons Lambie uit. "Voor VVD, CDA en ChristenUnie is het niet prettig, voor D66 is het echt heel vervelend. Zij waren onder het vorige kabinet nog tegen de wet, in dit kabinet zijn ze voor en nu moeten ze straks een misschien wel kleine aanpassing gaan verdedigen."

Zo werkt de inlichtingenwet:​

 

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore