Ga naar de inhoud
Nederland

Politici moeten jongeren betrekken bij werk: 'Raad wordt gezien als kliekje oude mannen'

Tim Simons, lijsttrekker van de VVD in Drimmelen. Beeld © Eigen foto

Betrek kinderen en jongeren bij jullie werk. Dat was vandaag de boodschap van kinderombudsvrouw Margrite Kalverboer aan gemeenteraadsleden. De leeftijd van raadsleden ligt ruim boven de 50 en het aantal jongeren is klein.

Tim Simons kan erover meepraten. De 23-jarige politicus is lijsttrekker namens de lokale VVD in Drimmelen en zit sinds 2014 al in de raad: "Ik heb de gemiddelde leeftijd flink naar beneden gehaald", lacht hij. "Dat is op zich ook niet vreemd. Als je net klaar bent met school en je gaat studeren, denk je niet meteen aan een plekje in de gemeenteraad."

Superfijn

Tim zou het wel mooi vinden als het gemeentes lukt om kinderen en jongeren meer te betrekken. "Als je een speeltuin bouwt, kun je een ambtenaar om een ontwerp vragen, maar je kunt die kinderen natuurlijk ook vragen wat ze willen. Ik ben het helemaal eens met de boodschap van de ombudsvrouw."

Ook bij andere onderwerpen zouden kinderen volgens Tim een belangrijke rol kunnen spelen: "We hebben elkaar altijd nodig. Qua creativiteit ga je het nooit van kinderen winnen. En qua neutraliteit ook niet, want kinderen vinden een plan gewoon goed of slecht. Aan links en rechts hebben zij geen boodschap."

Kind op de kieslijst

De gemeenteraden kennen vooral oude leden, maar vorige verkiezingen deed in Tilburg ook de 14-jarige Isis Bloemsma mee als kandidaat-raadslid van de partij Voor Tilburg. Editie NL zocht haar op.

 

Vroeger en eerder belast

Miniatuurvoorbeeld

Ook Debbie van Dijk (20), die de laatste gemeenteraadsverkiezingen kandidaat-raadslid was voor SP in Den Haag (plek 4, niet verkozen), ziet het gebrek aan interesse dat jongeren in de gemeentepolitiek tonen. Dat heeft volgens haar twee redenen.

"Ten eerste denk ik dat jongeren steeds vroeger en eerder belast worden met grote problemen en dingen die spelen in hun leven", zegt Debbie. "De stufi is afgeschaft, je moet kiezen wat je gaat studeren, er wordt bezuinigd op jeugdzorg en zo gaat het door. Ten tweede wordt de gemeenteraad nog gezien als een geheim kliekje van oude mannen onder elkaar. Het is niet sexy, er is te veel afstand tussen het volk en de politiek."

Tips

Het is dus belangrijk, maar niet per se makkelijk om jongeren bij de gemeentepolitiek te betrekken. Daarom hebben de jonge politici op hun beurt wat tips om de politiek aantrekkelijker te maken voor kinderen en jongeren.

Debbie denkt dat het vooral belangrijk is om jongeren de leuke kanten van de politiek te laten zien: "Wij betrekken jongeren met ludieke acties, zoals de verkiezingen voor 'Huisjesmelker van het Jaar'. Dat is leuker dan naar een raadsdebat gaan. Daar is geen geld voor nodig, maar een gemotiveerde groep die echt iets wil veranderen. Het is fantastisch om te zien dat we met dit soort acties het politieke vuurtje kunnen aanwakkeren."

Flexibel

Tim pleit voor een meer flexibele vorm van politiek voor jongeren. "Je ziet vaak dat gemeenteraden een structuur bedenken voor jongeren om mee te komen denken. Daar ben ik niet zo'n voorstander van. Jongeren hebben geen zin om iedere donderdagavond zich verplicht te voelen te vergaderen."

"Maar als er af en toe een probleem opduikt, dan zijn er zeker jongeren die dat specifieke probleem willen oplossen", gaat hij verder. "Daardoor maak je het laagdrempeliger en dat kan zelfs een opstapje zijn voor jongeren. Dus uiteindelijk zou het zelfs kunnen leiden tot een jongere gemeenteraad."

Meer op rtlnieuws.nl: