Nederland

Tuinder verdacht van liquidatie: 'Er is iets heel erg misgegaan'

05 april 2018 10:41 Aangepast: 02 mei 2018 03:33
Politieonderzoek rond de dood van Reduan Bakkali. Beeld © ANP

Een 31-jarige tuinder uit het Westland zit vast voor betrokkenheid bij een koelbloedige liquidatie in Amsterdam. Hij is een van de vier verdachten van de dood van Reduan Bakkali, de broer van een belangrijke kroongetuige tegen de Mocro-maffia.

UPDATE: Tuinder die verdacht werd van liquidatie vrijgelaten

De man, die verdacht wordt van verboden wapenbezit, is de directeur van een tropische plantenkwekerij in De Lier, meldt Het Parool. In de Amsterdamse krant wordt door familie de suggestie gewekt dat hij mogelijk onterecht vastzit.

Aanrijding

Twee weken voor de liquidatie was de man namelijk betrokken bij een aanrijding in De Lier. Hij redde de inzittende van de andere auto uit de sloot, maar die ging er daarna snel vandoor. De man werd even later alsnog aangehouden door de politie, maar bood daarbij wel enige weerstand. Waarom hij vluchtte, is niet bekend.

Bij het verkeersongeluk is mogelijk DNA van de tuinder terechtgekomen bij de uitvoerders van de liquidatie, zegt een familielid van de man tegen Het Parool. "Er is ergens iets heel erg misgegaan. DNA-sporen kunnen al door een handdruk rondzwerven."

Vast in beperkingen

Waarom het DNA van de man al was opgeslagen in de databank van justitie, kon een woordvoerder van het Openbaar Ministerie niet zeggen. DNA wordt meestal opgeslagen na het plegen van een misdrijf waar een gevangenisstraf van vier jaar of meer op staat of na een mishandeling. De afnameplicht geldt ook voor een aantal misdrijven met een lagere maximale gevangenisstraf.

Dit is wat we weten over de Mocro-maffia

De dood van de broer van de kroongetuige vormt een nieuw dieptepunt in een lange reeks liquidaties in de Amsterdam. In de video zie je wat we weten van de 'Mocro-maffia'.    

Reduan Bakkali werd eind vorige maand doodgeschoten in Amsterdam-Noord. Zijn broer Nabil is een belangrijke kroongetuige tegen de Mocro-maffia. 

Nabil is verdachte in een Utrechtse liquidatiezaak en werd vanuit zijn eigen groep ernstig bedreigd. "Hij neemt zijn verantwoordelijkheid en accepteert de verstrekkende gevolgen voor hem en anderen", aldus zijn advocaten nadat het Openbaar Ministerie bekend had gemaakt dat het een deal met hem had gesloten.

Belangrijke doorbraak

De getuigenissen van Bakkali kunnen tot een belangrijke doorbraak leiden in de strijd tegen tegen het zware geweld in de onderwereld. De kroongetuige zet volgens het OM de deur open naar strafvervolging van opdrachtgevers van liquidaties.

De Mocro-maffia werd een begrip na de dubbele liquidatie in de Staatsliedenbuurt, eind 2012. Daarna volgde een hele reeks liquidaties, vaak in Amsterdam, maar ook daarbuiten. Daarbij kwam ook een aantal onschuldige burgers om het leven.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`