Ga naar de inhoud
Nederland

'Kinderen leren steeds minder vaak fietsen'

Beeld © ANP

Kinderen leren steeds minder vaak hoe ze moeten fietsen. Ze krijgen het niet genoeg vanuit huis mee, waardoor ze te weinig ervaring opdoen in het verkeer.

Volgens Veilig Verkeer Nederland (VVN) groeien kinderen steeds vaker op zonder fiets en zonder fietscultuur. Ze gaan lopend naar school of worden met de auto gebracht. Ouders vinden het vaak te gevaarlijk om hun kind er op een tweewieler op uit te sturen. 

VVN waarschuwt dat kinderen daardoor in de problemen kunnen komen als ze naar het voortgezet onderwijs gaan en ineens wel een stuk moeten fietsen. Ook zou het gebrek aan fietservaring slecht zijn voor de ontwikkeling van een kind. Ze kunnen soms niet mee met schooluitjes, gaan minder vaak zelfstandig de wijk uit en kunnen zo hun horizon minder goed verbreden.

Verkeersexamen

Ook komt deelname aan het praktisch Verkeersexamen voor kinderen volgens de organisatie in het gevaar. Ze hebben te weinig ervaring om de toets te halen, of ze hebben niet eens een fiets. 90 procent van alle basisscholen doet mee aan de theoretische deel van het examen, maar 80 procent voert ook het praktische deel uit. En dat is volgens VVN te laag.

De organisatie wil weten hoe groot het probleem in Nederland precies is. Daarom wordt er komend jaar een onderzoek uitgevoerd.

Marcel is het zat: 11 ongelukken in 4 jaar voor zijn huis:

Dat fietsen onveilig kan zijn weet Marcel van Zeijl uit Naaldwijk. Voor zijn huis gebeurden afgelopen jaren elf ongelukken met ernstig gewonden.