Nederland

Minister: inzet kroongetuige 'duivels dilemma'

04 april 2018 23:08
Minister Grapperhaus vanavond in de Tweede Kamer bij het debat over de liquidaties. Beeld © ANP

De inzet van kroongetuigen kan een 'doorslaggevende bijdrage leveren' in de strijd tegen zware georganiseerde misdaad. Dat zegt minister Ferd Grapperhaus van Justitie.

De liquidatie vorige week van een familielid van zo'n kroongetuige laat zien welke risico's daaraan kleven, zegt Grapperhaus, maar onderstreept ook de noodzaak van een keiharde aanpak van de zware misdaad.

Liquidaties onaanvaardbaar

Grapperhaus noemt het een 'duivels dilemma'. Het Openbaar Ministerie besteedt volgens hem veel tijd aan het inschatten van de risico's die kroongetuigen en hun naasten lopen. "Dat wordt altijd meegewogen bij het besluit om al dan niet een deal te sluiten", zei de bewindsman in debat met de Tweede Kamer.

Grapperhaus noemt de recente liquidaties 'volstrekt onaanvaardbaar', maar gaat niet meer geld uittrekken om ze tegen te gaan. Het kabinet kende eerder al structureel 267 miljoen euro extra toe aan uitbreiding en verbeteringen bij de politie. Daarnaast is geld uitgetrokken voor de bestrijding van wat 'ondermijnende criminaliteit' wordt genoemd.

Jonge huurmoordenaars

De minister hamert erop dat bestrijding van het 'schokkende' geweld in de onderwereld in dat kader hoog op de agenda staat. Hij is het met de Tweede Kamer eens dat de vaak jonge huurmoordenaars die daarbij worden ingezet, te makkelijk aan zware vuurwapens kunnen komen. Om dat tegen te gaan, wordt onder meer samenwerking gezocht met buurlanden België en Duitsland.

Verder heeft Grapperhaus vertrouwen in maatregelen die eerder al zijn aangekondigd. Zo wordt volgens hem 'voortvarend' werk gemaakt van een verdubbeling van de strafmaat voor het bezit van automatische wapens, waar de Tweede Kamer eerder deze week mee instemde. Ook wil het kabinet zware misdrijven zwaarder bestraffen als ze gepleegd zijn in georganiseerd verband.

Dit is wat we weten over de Mocro-maffia

De liquidatie van Reduan Bakkali, de broer van een kroongetuige, was vorige week een voorlopig dieptepunt in de strijd die woedt in de zogeheten Mocro-maffia.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore