Nederland

Onderzoek naar ruim 200 aangiftes om appartement Pechtold

04 april 2018 18:51 Aangepast: 02 mei 2018 01:27
Er zijn 200 aangiftes gedaan tegen Pechtold. Beeld © ANP

De hoogste rechter van het land, de Hoge Raad, gaat zich buigen over de aangiftes tegen D66-leider Alexander Pechtold wegens onder meer omkoping. Tegen Pechtold kwamen ruim tweehonderd aangiftes binnen in verband met een geschonken appartement.

De klagers eisen juridische stappen omdat Pechtold zich door het aannemen van het royale cadeau zou hebben laten omkopen. 

Aangiftes beoordelen

De procureur-generaal bij de hoogste rechter van het land, de Hoge Raad, gaat zich erover buigen omdat het Openbaar Ministerie (OM) niet bevoegd is aangiftes te beoordelen als het om ambtsmisdrijven van politici gaat.

De procureur-generaal gaat na zijn onderzoek de minister van Justitie en Veiligheid informeren. Uiteindelijk neemt de regering een besluit en informeert zij de Tweede Kamer.
Het appartement in Scheveningen was een geschenk van een bevriende Canadese ex-diplomaat. Pechtold beschouwt het als een privékwestie. Hij kreeg het begin vorig jaar.

Uitspraak Russen

Het OM ontving de meeste aangiftes, bij het ministerie kwamen er vier binnen. Zij zijn in een bundel doorgeleid naar de procureur-generaal. Volgens de Grondwet moeten Kamerleden, ministers en staatssecretarissen bij ambtsdelicten terechtstaan voor de Hoge Raad. Opdracht voor vervolging wordt gegeven door de regering of de Tweede Kamer.

Eerder woensdag maakte het OM in een andere zaak rond Pechtold bekend dat een uitspraak van hem over Russen niet strafbaar is.

Meer op rtlnieuws.nl
'Russenuitspraak' Pechtold niet strafbaar; geen groepsbelediging

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore