Ga naar de inhoud
Nederland

Grootschalige fraude met zorggeld: criminelen beschouwen pgb als pinautomaat

De inspectie viel vanochtend binnen bij panden in Utrecht. Beeld © RTL Nieuws

Er wordt op grote schaal gefraudeerd met het persoonsgebonden budget (pgb). "Dit is een serieus maatschappelijk probleem", zegt het Openbaar Ministerie tegen RTL Nieuws.

Vanochtend vielen politie en inspectie binnen bij meerdere panden van een thuiszorgbureau in Utrecht. Twee broers worden verdacht van jarenlange, stelselmatige pgb-fraude. Het gaat volgens het Openbaar Ministerie (OM) vermoedelijk om meer dan zes miljoen euro. Het geld zou zijn geïncasseerd, maar de zorg is niet of nauwelijks geleverd. 

​De broers leverden volgens het OM voornamelijk zorg aan cliënten van Turkse komaf. Bij de inval is beslag gelegd op bankrekeningen en tien auto’s, waaronder een Porsche, BMW, Landrover en een Audi. 

Zo gaan de criminele te werk:

Dit is hoe deze criminele ondernemers te werk gaan.

Topje van de ijsberg

De inval in Utrecht is het topje van de ijsberg. "We krijgen regelmatig signalen dat er wordt gesjoemeld met het pgb", laat het OM weten aan RTL Nieuws. "Ik denk dat pdb-fraude echt een maatschappelijk probleem is en dat we zeker meer van dit soort zaken kunnen oppakken en zullen oplossen."    

Ook Chris van Vondelen van de Inspectie SZW ziet deze vorm van fraude regelmatig. "We zien dat deze vorm van fraude gekopieerd wordt, dat is niet van vandaag of gisteren, dat zien we al een aantal jaren." 

Miniatuurvoorbeeld
Deze twee auto's werden bij de invallen in Utrecht in beslag genomen. Foto: Openbaar Ministerie. 

'Dwars door het land'

De inspectie doet sinds 2014 onderzoek naar de fraude met het pgb. De fraude speelt 'dwars door het land', zegt de inspecteur. "We gaan van Groningen naar Limburg en van de kop van Noord-Holland tot in Zeeland."

Bij de inval in Utrecht ging het om fraude onder Nederlanders van Turkse komaf. Het komt volgens de onderzoekers onder alle groepen voor. "We zien vaker in gemeenschappen die een sterke binding, dit is niet per definitie iets van Turken."

Soort pinautomaat 

Criminele organisaties maken ook gebruik van het pgb-geld. "U kunt gerust van mij aannemen dat voor sommige mensen pgb en de manier waarop dat is geregeld, wordt beschouwd als een soort pinautomaat", zegt Van Vondelen. 

Hoe groot de fraude precies is, is volgens de inspectie niet te zeggen. Wel is duidelijk dat het al snel om tientallen miljoenen gaat. Alleen al de zorgverzekeraars lopen zo'n 15 to 20 miljoen mis door deze vorm van fraude. Daar komen de gemeenten nog bovenop. 

Persoonsgebonden budget 

Het persoonsgebonden budget is een geldbedrag waarmee iemand die het nodig heeft, zorg kan inkopen. Dat budget kun je zelf uitgeven, maar je kunt de zorg ook laten inkopen door een zorgbureau. Daar zijn er honderden van in Nederland. 

Het geld is alleen bedoeld voor zorg en mag niet aan andere zaken worden uitgegeven​.  

Meer op rtlnieuws.nl: