Nederland

VVD: pgb alleen voor wie Nederlands spreekt

04 april 2018 19:43 Aangepast: 02 mei 2018 01:47
Bij de inval in Utrecht is beslag gelegd op bankrekeningen en tien auto’s. Beeld © Openbaar Ministerie

De VVD is geschokt door de grootschalige fraude met persoonsgebonden budgetten (pgb's) in de zorg. De partij wil de regels voor het toekennen van een pgb aanscherpen.

Vanochtend vielen politie en inspectie binnen bij meerdere panden van een thuiszorgbureau in Utrecht. Twee broers worden verdacht van jarenlange, stelselmatige pgb-fraude. De inval is het topje van de ijsberg. De grootschalige fraude met pgb is 'een maatschappelijk probleem', zei het Openbaar Ministerie eerder vanavond tegen RTL Nieuws. "We krijgen regelmatig signalen dat er wordt gesjoemeld met het pgb." 

Zo werkt het:

Dit is hoe deze criminele ondernemers te werk gaan.

VVD: Te gek voor woorden 

"Hoe diep kun je zinken?", vraagt VVD-Kamerlid Sophie Hermans zich af. "Misbruik maken van kwetsbare mensen. Fraude en diefstal. Dit is echt te gek voor woorden." Volgens de grootste regeringspartij zijn er twee dingen nodig om te zorgen dat het pgb naar mensen gaat die naar 'netjes mee omgaan'. "We moeten veel strenger kijken wie een pgb mag hebben en wie niet. Je kunt bijvoorbeeld afspreken dat je de Nederlandse taal moet spreken voor je een pgb mag aanvragen. Daarnaast moeten we controleren of mensen wel echt zorg ontvangen. Om fraude op te sporen en te ontmoedigen."

SP-Kamerlid Maarten Hijink wil van minister Hugo de Jonge weten hoe groot de omvang van de fraude precies is. "We horen geluiden dat de omvang veel groter is dan gedacht, dus we willen nu duidelijkheid van de minister. Hij zou Openbaar Ministerie moeten vragen om duidelijk te maken om hoeveel geld het gaat."

Persoonsgebonden budget 

Het persoonsgebonden budget is een geldbedrag waarmee iemand die het nodig heeft, zorg kan inkopen. Dat budget, verstrekt door de gemeente, kun je zelf uitgeven, maar je kunt de zorg ook laten inkopen door een zorgbureau. Daar zijn er honderden van in Nederland. 

Het geld is alleen bedoeld voor zorg en mag niet aan andere zaken worden uitgegeven​.  

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore