Nederland

Miljoenenfraude met pgb: broers kochten dure auto’s met zorggeld

04 april 2018 15:19 Aangepast: 04 april 2018 17:32
Archieffoto Beeld © ANP

Politie en inspectie zijn vanochtend binnengevallen bij meerdere panden van een thuiszorgbureau in Utrecht. Twee broers zijn opgepakt. Ze worden verdacht van jarenlange, stelselmatige pgb-fraude. Het gaat volgens het Openbaar Ministerie (OM) vermoedelijk om meer dan zes miljoen euro.

Bijna 80 procent van het ontvangen geld zou niet aan zorg zijn besteed. Er zou voor meer dan 100 cliënten dagbesteding of individuele begeleiding zijn gedeclareerd terwijl die zorg vermoedelijk niet of maar voor een deel werd geleverd.

Geld voor dure auto's 

Bij de inval is beslag gelegd op bankrekeningen en tien auto’s, waaronder een Porsche, BMW, Landrover en een Audi. De auto's zijn volgens het OM vermoedelijk betaald met geld dat bedoeld was voor zorg. 

​Het OM gaat ervan uit dat de broers hebben samengespannen met de mensen die het pgb-geld ontvingen. Een deel van het geld dat het thuiszorgbureau had gekregen, zou contant gegeven worden aan de budgethouders. Sommige cliënten zouden wel deels zorg nodig hebben gehad, maar hebben die zorg vermoedelijk niet altijd gekregen. Een ander deel van de cliënten leek überhaupt geen zorg nodig te hebben gehad. 

Oplichting en witwassen

De inspectie is eind vorig jaar begonnen met het onderzoek. De broers worden verdacht van valsheid in geschrifte, oplichting en witwassen. Vandaag zijn drie kantoren en drie huizen doorzocht. 

Een persoonsgebonden budget is een geldbedrag waarmee iemand die zorg nodig heeft, dit kan inkopen. Het geld is alleen bedoeld voor zorg en mag niet aan andere zaken worden uitgegeven​

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore