Nederland

'Russenuitspraak' Pechtold niet strafbaar, 'geen groepsbelediging'

04 april 2018 10:29 Aangepast: 04 april 2018 11:47
Beeld © ANP

Wat Alexander Pechtold over Russen heeft gezegd, is volgens het Openbaar Ministerie niet strafbaar. In de uitspraak 'Ik moet de eerste Rus nog tegenkomen die zijn fouten zelf rechtzet', is geen sprake van groepsbelediging.

Zeven mensen hadden aangifte tegen Pechtold gedaan. De D66-leider kwam tot zijn uitspraak naar aanleiding van de verklaring van ex-minister van Buitenlandse Zaken Halbe Zijlstra, die erkende dat hij had gelogen over een bezoek aan de Russische president Poetin 2006.

'Niet onnodig grievend'

Volgens het OM is de uitspraak van Pechtold strafrechtelijk gezien niet beledigend. Daarnaast moet de uitspraak volgens justitie ook in de 'context van het maatschappelijk debat' gezien worden. Ook is de tekst volgens het OM 'niet onnodig grievend'.

PVV-leider Geert Wilders en zijn advocaat Geert-Jan Knoops zeiden afgelopen weekeinde nog dat zij vinden dat de strafzaak over Wilders' uitlatingen over 'minder Marokkanen' uitgesteld moest worden in verband met de aangiftes tegen Pechtold. Volgens hen vertonen de aangiftes 'sterke parallellen'. Wilders moet zich vanaf half mei in hoger beroep verantwoorden voor de uitspraken die hij over Marokkanen heeft gedaan.

De politicus liet in maart 2014 zijn aanhangers op tv liet roepen dat ze 'minder Marokkanen' wilden. Eind 2016 werd de politicus veroordeeld voor groepsbelediging en het aanzetten tot discriminatie van Marokkanen. Hij kreeg geen straf opgelegd. Zowel Wilders als het OM ging in hoger beroep.

De laatste woorden van Halbe Zijlstra:

Zo kondigde Halbe Zijlstra zijn opstappen aan na zijn leugen over een bezoek aan Poetin

'Uitspraak is discriminerend'

Strafrechtdeskundige Theo de Roos zei eerder tegen RTL Nieuws dat hij de Russen-uitspraak van de D66-leider discriminerend vond. "Als hij dit letterlijk zo heeft gezegd, is dit een foute uitspraak. Het gaat hier om een interpretatie van het begrip 'ras' volgens het wetboek van strafrecht. Die interpretatie is heel ruim. Maar als je een heel volk, in dit geval Russen, wegzet als een groep mensen die de waarheid niet serieus neemt, dan ga je generaliserend te werk. Dat is fout en dat valt onder discriminatie. Dat Pechtold het later heeft genuanceerd, is terecht en goed, maar het kwaad is eigenlijk al geschied."

De Roos vervolgt: "Een invuloefening: vervang het woord Russen eens door Marokkanen. En vraag je dan af wat voor commotie je krijgt. Het is echt een onhandige en foute uitspraak van Pechtold."

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore