Nederland

Onbegrip over schrappen 'kolonisten' bij bordspel Catan

04 april 2018 11:03 Aangepast: 04 april 2018 20:06
(Kolonisten van) Catan: oud en nieuw.

Het bekende bordspel Kolonisten van Catan heeft een andere naam: Catan. Het woord 'kolonisten' is geschrapt, zodat het spel wereldwijd dezelfde naam heeft, zegt fabrikant 999 Games.

999 Games ontkent niet dat het uit kleine kring commentaar kreeg op de negatieve bijklank van het woord 'kolonisten', maar dat is 'niet de voornaamste reden' voor de naamswijziging, zegt een woordvoerder. Dat de kritiek uit activistische hoek is verstomd, noemt hij een 'bijkomend voordeel'. "Het ging ons in eerste instantie om het verbreden van de naamsbekendheid."

Internationalisering

Twee jaar geleden werd de naam stilletjes veranderd. "Dat werd destijds verkocht als internationalisering van de naam", zegt Pieter Syroit, mede-organisator van het Nederlands Kampioenschap Kolonisten van Catan. Aan het kampioenschap, dat wordt georganiseerd in opdracht van 999 Games, doen ieder jaar ruim honderd deelnemers mee.

Het Algemeen Dagblad meldde dat 999 Games zijn oren had laten hangen naar een klein groepje demonstranten. Dat steekt Syroit. "Ik heb het er moeilijk mee", antwoordt hij desgevraagd. "Het is een beetje de zwartepietendiscussie. Op gegeven moment mag het weleens ophouden." 

ZIE OOK: Kolonisten van Catan komt met een Game of Thrones-editie

"Er zijn in het verleden erge dingen gebeurd in de wereld en die gebeuren nu nog, maar voor mij is een zwarte piet een zwarte piet, een jodenkoek een jodenkoek en een negerzoen een negerzoen. Ik heb er zelf geen moeite mee", zegt Syroit.

Geluksfactor

Catan is anders, misschien zelfs leuker dan andere spellen, zoals bijvoorbeeld Risk, omdat de geluksfactor er zo veel mogelijk uit is gehaald, vindt Syroit. "Er wordt nog wel gedobbeld, maar verder komt het neer op inzicht, de juiste grondstoffen verzamelen, goed ruilen en dan weer handig inzetten."

"Je breidt je imperium uit in een land dat nog niet bestaat", zegt de woordvoerder van 999 Games. "Het draait niet om oorlog voeren en er worden ook geen historische gebeurtenissen nagespeeld. Van kolonisatie van land waar al mensen wonen is helemaal geen sprake."

Meer op rtlnieuws.nl:
Nederlander wereldkampioen Kolonisten

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore