Nederland

Extra kosten mbo-opleidingen stellen ouders voor nare dilemma's

03 april 2018 21:35 Aangepast: 02 mei 2018 01:40
Romaike (links) en haar moeder Marijke. Romaike kon niet de opleiding van haar eerste keuze doen. Beeld © Eigen foto

Mbo-opleidingen brengen geregeld torenhoge kosten met zich mee die boven op het lesgeld komen. Lang niet iedereen kan deze kosten dragen. "Mijn dochter moest een andere studie gaan doen: er was geen geld voor haar eerste keuze."

Romaike had haar zinnen gezet op een designopleiding in Eindhoven. Dat ging niet door. "Vanuit de kop van Noord-Holland. waar we wonen, was het niet te bereizen. En het was te duur voor haar om op kamers te gaan", zegt haar alleenstaande moeder Marijke tegen RTL Nieuws.

Dag vakantiegeld

Ze is niet de enige ouder die hier tegenaan liep toen haar kind een vervolgopleiding koos. Uit de reacties op Facebook onder onze video over extra studiekosten voor het mbo blijkt dat veel mensen extra moeten betalen – ook als hun kind onder de 18 een hbo-opleiding gaat doen. Kosten waar geen rekening mee te houden valt of die bij elkaar opgeteld ervoor zorgen dat het vakantiegeld in ieder geval niet opgaat aan twee weken Frankrijk.

Marijke en haar dochter doen niet dramatisch over Romaikes 'gedwongen' studiekeuze: ze doet nu product design aan de HvA . "Ze vindt het fantastisch, maar het was niet haar eerste keuze. Inmiddels is ze 19, dus kan ze studiefinanciering krijgen. Ze gaat zeker nog op kamers en daar ook geld voor lenen." Maar, zegt Marijke, 'door thuis te blijven wonen heeft ze al wel duizenden euro's studieschuld bespaard'.

Onverwachte kosten

De dochters van Bianca van Zuijlen zijn 18 en 16 en wonen allebei nog thuis. De oudste doet de mbo-opleiding tot handhaver veiligheid en toezicht. "De kleding daarvoor moet allemaal speciaal worden besteld en kostte bij elkaar zo vijf-, zeshonderd euro. Daar moest ook een jas bij, compleet met logo's van de school. Die kostte ruim honderd euro. Ze heeft 'm nog niet nodig gehad..."

En daar komen ook nog onverwachte kosten bij. "Dan komt ze thuis en zegt ze: 'Mam, ik heb 28,50 euro nodig voor een digitaal boek. Ze heeft twee keer examen moeten doen, dus die examenkosten moeten we ook nog betalen. Je weet van tevoren gewoon niet exact hoeveel je kwijt zult zijn."

Aan het hart

Het vakantiegeld van Bianca en haar man gaat de komende jaren dus op aan de scholen van hun dochters. Alleen: de jongste weet nog niet welke mbo-opleiding ze wil doen. "Ze weet echt niet wat ze moet gaan doen. Ze weet wel dat wij het financieel niet breed hebben, dus nu is ze als de dood dat ze een opleiding kiest die ze misschien helemaal niet leuk vindt."

Dat gaat haar nog het meest aan het hart, zegt ze. "Dat mijn kind van 16 daar al over moet nadenken, dat ze niet onbevangen de studie kan kiezen die ze wil. Ze had wel naar het buitenland gewild om daar een taal te leren. Het is spijtig, maar we kunnen dat niet betalen."

Mbo-opleidingen betaalbaar houden, het kan

Kosten op mbo-opleidingen kunnen flink uit de klauwen lopen. De techniekcampus in Zaandam pakt dat op een slimme manier aan.

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore