Nederland

Van kuiken tot kippenpoot: Jeroen brengt met doe-het-zelfpakket z'n eigen eten groot

03 april 2018 13:18 Aangepast: 01 mei 2018 22:07
Jeroen met zijn kinderen en de broedmachine op de achtergrond. Beeld © Jeroen Beks

In de woonkamer van Jeroen Beks staat sinds dit weekend een broedmachine met drie eitjes erin. Over negen weken zijn het kippen die klaar zijn om geslacht te worden en Jeroen is van plan om dat zelf te doen. Hij is niet de enige: zes gezinnen brengen op deze manier kippen groot, om zo zelf te zien waar hun vlees vandaan komt.

Jeroen houdt van koken en eten en gaat zelf regelmatig langs de boer om verse melk en groenten te halen. "We gaan natuurlijk ook nog wel naar de supermarkt, maar als ik de tijd heb, vind ik een bezoekje aan de boer veel leuker", zegt hij. Zo wil hij ook zijn dochter van 7 en zoon van 10 leren waar hun eten vandaan komt. "Ik wil niet dat ze denken dat melk uit de schappen van de Albert Heijn komt."

Leerzaam

Dus toen hij hoorde dat twee boeren een soort doe-het-zelf-pakketten voor kippen zouden maken, werd hij meteen enthousiast. "Het leek mij leuk om te zien hoe een ei uiteindelijk een stuk vlees op je bord wordt. Als hobbykok vind ik dat proces heel interessant, en voor de kinderen is het heel leerzaam om mee te maken."

Miniatuurvoorbeeld

Dat is precies de bedoeling, zegt boer Corné Ansems, die samen met boer Jan van de Broek de pakketten samenstelde. "Als boer zie ik veel mensen die graag consumeren. Ze houden van een barbecue, maar weten vaak niet waar het vlees vandaan komt dat ze eten. Dat besef willen we weer terugbrengen, we willen het gesprek over vlees op gang brengen. Daarom hebben we zes pakketten met eieren, een broedmachine en materialen om de kippen groot te brengen en te slachten samengesteld."

Zelf slachten

Uiteindelijk moeten mensen de kippen, na negen tot twaalf weken voor ze gezorgd te hebben, ook zelf gaan slachten. "Dat is het idee, maar mochten mensen het niet willen, dan helpen we natuurlijk graag. De slacht moet wel goed gebeuren, het mag geen marteling voor het dier worden. Dus als het nodig is, schieten wij graag te hulp."

Hij begrijpt best dat mensen de slacht lastig vinden. "Je brengt toch zelf die kippen groot. Je ziet ze als kuikentje en zorgt er negen weken lang voor dat ze een goed leven hebben. Om ze dan toch te slachten, kan best heftig zijn", zegt Corné. "Maar daarom gaan we het hele proces begeleiden."

Band opbouwen

Jeroen en zijn kinderen zien op dit moment nog niet tegen de slacht op, maar hij is wel bang dat zijn gezin een band gaat opbouwen met de kippen. "We gaan ze daarom kip 1 tot en met 3 noemen, met een echte naam ga je natuurlijk aan ze hechten. Als de kuikentjes geboren worden, moeten we ze toch voeren en hun bak schoonmaken, dus in ben wel benieuwd hoe het voor de jongens is om ze over een paar maanden op te eten."

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore