Nederland

Gebruikers legale wiet krijgen straks voorlichting over de gevaren

03 april 2018 02:56 Aangepast: 03 april 2018 11:17
Beeld © ANP

De proef met legale wiet krijgt ook een voorlichtingscampagne, die gebruikers moet wijzen op de risico's van de drug. Het kabinet wil zo voorkomen dat het gebruik van wiet normaal wordt.

Dat blijkt uit het concept voor de Wet uniform experiment gesloten coffeeshopketen, waar de Volkskrant over schrijft. Klanten van coffeeshops waar de legale wiet straks te koop is, worden 'actief' gewezen op de gevaren.

De nieuwe wietwet, dit gaat er veranderen:

In de nieuwe situatie worden er afspraken gemaakt met telers.

Eerder werd al afgesproken dat in zes tot tien gemeenten wordt geëxperimenteerd met de verkoop van legale wiet. Het is een proef om te kijken of met legale teelt de criminaliteit afneemt en de wiet minder schadelijke stoffen kan bevatten. Het kabinet heeft de uitgewerkte plannen nu voor advies gestuurd aan meerdere organisaties, waaronder de politie en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten.

Experiment

Het plan is om via een aanbesteding telers te werven, die onder toezicht de legale wiet moeten gaan telen. Een commissie geeft advies over de prijs van het product. Op de verpakking komen de hoeveelheid werkzame stoffen en de gezondheidsrisico's te staan. 

Het experiment zal volgens de plannen vijf jaar en twee maanden duren. Daarna wordt alles weer teruggebracht naar de oude situatie. Een evaluatiecommissie onderzoekt daarna wat het effect was van het experiment.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore