Nederland

'Torenhoge extra kosten voor mbo-leerling aanpakken'

02 april 2018 23:32
Een kappersopleiding is vaak een kostbare aangelegenheid (archieffoto). Beeld © ANP

Er moet iets worden gedaan aan de extra kosten die leerlingen in het mbo vaak kwijt zijn aan hun opleiding. Dat zeggen verschillende oppositiepartijen in de Tweede Kamer. Onderzoek van RTL Nieuws laat per opleiding enorme verschillen zien tussen de kosten waarvoor leerlingen zelf opdraaien.

Sommige opleidingen kosten wel duizend euro extra per schooljaar, boven op het lesgeld. Er is geen wettelijk maximum aan die extra kosten. Wel is er geld beschikbaar voor de schrijnendste gevallen.

ZIE OOK: Mbo'ers naast schoolgeld honderden euro's extra kwijt aan opleiding

De extra kosten worden vaak veroorzaakt door materialen en apparatuur die de leerling nodig heeft, zoals kappersscharen, koksmessen of gereedschap. Gemiddeld kosten die in het eerste jaar 670 euro, blijkt uit het onderzoek van RTL Nieuws. 

Verpleegkunde: 900 tot 1900 euro

Daarnaast maakt het uit waar je een opleiding volgt: op de ene school ben je een stuk meer kwijt dan op de andere. De mbo-opleiding verpleegkunde kost bijvoorbeeld, afhankelijk van je school, tussen de 900 en 1900 euro. 

Ton Heerts, voorzitter van de MBO Raad, vindt dat zulke grote verschillen 'extreem goed verklaarbaar' moeten zijn. Is dat niet zo, zegt hij, dan 'moet daarnaar gekeken worden'. Zihni Özdil, Tweede Kamerlid voor GroenLinks, oppert dat scholen apparatuur in bruikleen kunnen geven aan leerlingen. "Denk bijvoorbeeld aan scharen voor de kappersopleiding."

Özdil pleit ook voor een structurele oplossing in de vorm van 'een fonds voor leerlingen die weinig of geen geld hebben, waardoor ze die kosten niet zelf hoeven te betalen'.

Een betaalbare mbo-opleiding? Dat kan dus wel

De techniekcampus in Zaandam heeft op een slimme manier de kosten voor de leerlingen superlaag weten te houden.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`