Nederland

Wilders wil uitstel 'minder-Marokkanen'-zaak na uitspraken Pechtold

31 maart 2018 09:19 Aangepast: 31 maart 2018 11:48
Beeld © ANP

Geert Wilders en zijn advocaat Geert-Jan Knoops willen dat vanwege een omstreden uitspraak van Alexander Pechtold het hoger beroep in de strafzaak tegen de PVV-leider wordt uitgesteld. Dat verzoek hebben ze op 1 maart gestuurd aan het gerechtshof Den Haag, dat de strafzaak behandelt.

Wilders en Knoops willen afwachten wat het Openbaar Ministerie doet met de aangiften wegens discriminatie die zijn gedaan tegen D66-leider Alexander Pechtold. Dat bevestigt de PVV na berichtgeving hierover in De Telegraaf.

Hetzelfde wetsartikel

Nadat ex-minister van Buitenlandse Zaken Halbe Zijlstra in opspraak was geraakt vanwege zijn leugen over een ontmoeting met president Poetin, reageerde Pechtold met de opmerking: "Ik moet de eerste Rus nog tegenkomen die zijn fouten zelf rechtzet."

Volgens advocaat Knoops zijn de aangiften tegen Pechtold gebaseerd op hetzelfde wetsartikel dat Wilders zou hebben overtreden: het verbod op aanzetten tot discriminatie op grond van onder meer ras.

Een woordvoerder van D66 laat weten dat men het besluit van Openbaar Ministerie afwacht.

Het begrip 'ras'

Strafrechtdeskundige Theo de Roos zei eerder tegen RTL Nieuws de Russen-uitspraak van Pechtold discriminerend te vinden. "Als hij dit letterlijk zo heeft gezegd is dit een foute uitspraak. Het gaat hier om een interpretatie van het begrip 'ras' volgens het wetboek van strafrecht. Die interpretatie is heel ruim. Maar als je een heel volk, in dit geval Russen, wegzet als een groep mensen die de waarheid niet serieus neemt, dan ga je generaliserend te werk. Dat is fout en dat valt onder discriminatie. Dat Pechtold het later heeft genuanceerd is terecht en goed, maar het kwaad is eigenlijk al geschied."

Meer op rtlnieuws.nl:
Russische Elena doet aangifte tegen 'discriminerende' Pechtold: 'Russen zijn boos'

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore