Nederland

Experts over pedohandboek: 'Wees alert, maar draag je angst niet over op je kind'

30 maart 2018 17:44 Aangepast: 30 maart 2018 22:09
(Archieffoto) Beeld © iStock

Ouders die bezorgd zijn over het handboek voor kindermisbruikers dat online circuleert, moeten ervoor zorgen dat ze hun angst niet op hun kinderen overdragen. Dat zegt pedagoog Bas Levering. "Wees alert op signalen, maar zorg dat je niet paranoïde wordt."

Gisteren publiceerde RTL Nieuws over het 'pedohandboek', die in detail beschrijft hoe kinderen ongemerkt kunnen worden misbruikt. De duizend pagina's tellende handleiding gaat al jaren rond op het zogeheten dark web, het verborgen deel van internet. Het wordt actief gedeeld op fora voor pedofielen en aangevuld met nieuwe tips, adviezen en ervaringen.

Geen zorgen

Pedagoog Levering begrijpt dat ouders door dit soort berichten ongerust zijn, maar probeert het wel te relativeren. "Je schrikt er geweldig van, maar veel zorgen hoef je je er niet over te maken. Als er een concrete dreiging is, dan moet je met je kind praten. Maar in z'n algemeenheid niet."

En het aantal kindermisbruikers neemt door dit soort handleidingen niet toe, zegt Levering. " Er komt geen pedofiel bij door dit boek."

Gezond wantrouwen

Dat betekent dat ouders volgens de pedagoog natuurlijk wel moeten opletten. "Je moet gewoon kunnen leven, maar wel met gezond wantrouwen. Alert zijn op signalen, maar niet paranoïde worden." Levering heeft nog wel een tip voor ouders. "Je moet kinderen onderscheid leren maken tussen mooie en verschrikkelijke geheimen."

Daar sluit opvoedkundige Marina van der Wal zich bij aan. "Leer je kind over geheimen. Je hebt twee soorten: giechel-geheimen en 'pas op'-geheimen. Van giechel-geheimen word je blij. Bijvoorbeeld een cadeautje voor mama waar zij niks van mag weten. Van 'pas op'-geheimen word je treurig, daar krijg je buikpijn van. Dat soort geheimen hoef je niet te bewaren, die moet je vertellen."

'Absoluut niet lezen'

Miniatuurvoorbeeld

Een veelgehoorde vraag van ouders is of zij het pedohandboek moeten lezen, zodat ze beter weten hoe pedofielen te werk gaan. Van der Wal is daar duidelijk over: "Als ouder moet je dit absoluut niet gaan lezen, daar moet je jezelf niet mee gaan besmetten."

Wat voor ouders wel belangrijk is om te weten, is dat pedofielen zich richten op specifieke kinderen. "Deze mensen zoeken kinderen uit die gevoelig zijn. Die vallen in risicogroepen.  Het is afschuwelijk om dat als ouder te moeten accepteren, maar het is wel heel belangrijk. Risicogroepen zijn kinderen die gepest worden en kinderen van gescheiden of alleenstaande ouders."

Baas over eigen lichaam

Om je kind te beschermen, moet je dus accepteren dat je kind in een risicogroep valt. "Ik besef dat het ongelooflijk hard is, dat je als ouder moet bekennen: mijn kind valt in een risicogroep. Maar het kan een hoop schelen als je hierin als ouder eerlijk wilt zijn."

Van der Wal heeft nog wel een tip om je kind te beschermen. "Leer je kind dat lichamelijke integriteit heel belangrijk is. Je kind is de baas over zijn of haar lichaam. Als jij als ouder wilt knuffelen met je kind, maar je kind zegt nee, doe het dan niet."

Meer op rtlnieuws.nl:
Gevaarlijk pedohandboek ongestoord verspreid op internet, politiek wil verbod

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore