Nederland

Zoekmachine voor gehackte Nederlandse wachtwoorden weer online

05 april 2018 16:48 Aangepast: 02 mei 2018 03:22
Beeld © iStock

Gotcha is weer online, de website waar je kunt checken of je internetwachtwoorden zijn gelekt.

Op 30 maart was de zoekmachine ook al even online. Toen was te zien dat wachtwoorden van miljoenen Nederlanders waren gehackt. De zoekfunctie werd snel daarna uitgeschakeld. De Nederlandse programmeur, die zich D0gberry noemt, vreesde voor juridische gevolgen. Die vrees is nu weggenomen, schrijft het AD

De website is te vinden via gotcha.pw/news.

Eerste twee letters

Op deze site kun je je mailadres intikken. Als het gehackt blijkt, krijg je de eerste twee letters te zien van een of meer wachtwoorden. De data zijn afkomstig uit tientallen grote datalekken van de afgelopen jaren, onder meer van LinkedIn, Dropbox, Playstation en eBay. In totaal gaat het om 1,4 miljard e-mailadressen en bijbehorende gekraakte wachtwoorden.

De lijsten zijn wel gecensureerd: alleen de eerste tekens van een e-mailadres en de eerste twee van het wachtwoord zijn zichtbaar.

Zo zoek je je wachtwoord op

  • Je gaat naar de zoekmachine Gotcha
  • Daar vul je je e-mailadres in.
  • Als je wachtwoord is gelekt, worden de eerste twee letters van dat wachtwoord getoond.

Als je je wachtwoord te zien krijgt, is het verstandig het aan te passen bij elke dienst waar je dat specifieke wachtwoord gebruikt.

Miniatuurvoorbeeld

Gevaren

"Het grote probleem is dat veel mensen hun wachtwoorden niet wijzigen", zei D0gberry eerder tegen RTL Nieuws. Hij waarschuwde voor de gevaren die er zijn als je nog een oud wachtwoord gebruikt dat op internet te vinden is. Mensen kunnen dan inloggen bij de accounts waar je dat wachtwoord gebruikt, zoals je e-mail, PayPal en Netflix.

LEES OOK: Zo bewaar je veilig jouw wachtwoorden

In de lijst met gehackte wachtwoorden waren ook (voormalige) wachtwoorden van Tweede Kamerleden, het ministerie van Defensie en de Belastingdienst te vinden. 

Zo krijg je een sterk wachtwoord

Een sterk wachtwoord bestaat bijvoorbeeld uit vijf willekeurige woorden, die je samen gemakkelijk kunt onthouden. Denk bijvoorbeeld aan een panda die een biertje op een eiland drinkt, om vervolgens Doom te spelen op zijn Gameboy. Je krijgt dan het wachtwoord pandabiereilandDoomGameboy, dat een sterk wachtwoord is en je ook gemakkelijk kunt onthouden.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore