Nederland

Zoekmachine voor miljoenen gehackte Nederlandse wachtwoorden vandaag online

30 maart 2018 09:28 Aangepast: 30 maart 2018 12:59

De e-mailadressen en wachtwoorden van honderdduizenden Nederlanders liggen op straat. Een verontruste hacker maakt ze vandaag via een zoekmachine toegankelijk. Alleen al in Nederland gaat het om 3,3 miljoen wachtwoorden. Dat meldt het AD.

Uit onderzoek van de krant blijkt dat medewerkers van veel grote Nederlandse (overheids)organisaties en bedrijven massaal in de lijsten voorkomen, waaronder organisaties die vitale functies vervullen. Ook staan er parlementariërs en BN'ers in de lijst.

Zoekmachine online

De gegevens zijn waarschijnlijk afkomstig uit tientallen grote datalekken van de afgelopen jaren, onder meer van LinkedIn, Dropbox, Playstation en eBay. De database die het AD inzag, bevat in totaal 1,4 miljard mailadressen en wachtwoorden vanuit de hele wereld. Alleen al in Nederland gaat het om 3,3 miljoen wachtwoorden.

OPROEP:

​​Alleen al in Nederland gaat het om 3,3 miljoen wachtwoorden!
Ben jij ooit gehackt en kunnen we je daar over spreken? Laat het ons weten via mailadres
 oproep@rtl.nl

Een verontruste hacker, die zichzelf D0gberry noemt, heeft een zoekmachine gebouwd die vandaag online wordt gezet. Daarmee kan iedereen opzoeken of zijn gegevens zijn gelekt, en met welk wachtwoord. De lijsten zijn wel gecensureerd: alleen de eerste twee tekens van een e-mailadres en de eerste drie van het wachtwoord zijn zichtbaar.

Criminelen

Herbert Bos is hoogleraar Systems en Network Security aan de VU in Amsterdam.

"Er zijn een hele hoop hacks in het verleden geweest waardoor miljoen wachtwoorden en usernames gestolen zijn. Dat is niet door de goederikken gedaan. Het zijn criminelen die het proberen ten gelde te maken. Ze bieden het te koop aan op fora. We weten; heel veel wachtwoorden worden hergebruikt, maar het is nieuw dat nu een aantal bestanden gratis worden aangeboden op torrentssites. En daar is een zoekmachine van gemaakt."

Check hier hoe je het sterkste wachtwoord krijgt:

  • Gebruik geen voor de hand liggende cijfer- of lettercombinatie. Dus niet: '12345' of 'qwerty'. Dit lijkt heel erg voor de hand te liggen, maar toch blijkt uit onderzoek dat veel mensen dergelijke simpele wachtwoorden gebruiken.
  • Ook een naam van een dierbare eventueel in combinatie met een geboortedatum of jaar is geen goed password. Deze zijn te makkelijk om te raden of te achterhalen door kwaadwillenden, bijvoorbeeld via Facebook of Google.

ZIE OOK: Grootste dataroof ooit: bende steelt 1,2 mld wachtwoorden

  • Gebruik voor verschillende sites en diensten verschillende wachtwoorden.Daarmee voorkom je dat als een hacker toegang krijgt tot de ene site, hij ook toegang heeft tot andere sites die je gebruikt. Als je het lastig vindt om al die wachtwoorden te onthouden, kan je gebruik maken van speciale programmaatjes die je daarbij helpen, zoals 1PasswordKeePass of LastPass. Gebruik liefst alleen programma's die je wachtwoorden bewaren op je eigen computer.
  • Zet tekens in je password. Tekens als !, #, $, * in je wachtwoord zorgen ervoor dat die moeilijker te raden is. Ook kun je spaties gebruiken.
  • Gebruik niet te raden cijfer- en lettercombinatiesHoe moeilijker een password te raden is, des te beter. Helaas betekent dat ook dat die moeilijker te onthouden is, maar daar zijn trucjes voor. Zo is het handig om wachtzinnen te gebruiken. Neem een zin die je makkelijk onthoudt en neem van alle woorden de eerste letter. Zo is 'M1eaweP107' lastig te onthouden, maar 'Mijn eerste auto was een Peugeot 107' is wel makkelijk. 
  • Gebruik nooit wachtwoorden op openbare computers. Je kan er nooit zeker van zijn dat kwaadwillenden niet hebben gerommeld met openbare computers in internetcafés, bibliotheken of scholen. Er bestaan programmaatjes die alle toetsaanslagen registreren en doorsturen naar criminelen. Op die manier kunnen wachtwoorden en bijvoorbeeld ook creditcardgegevens worden gestolen via openbare computers.
  • Meer tips: Digibewust.nl. Check hier of een wachtwoord sterk is.

Meer op rtlnieuws.nl:
Check hier: ben jij wel eens gehackt?

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore