Nederland

Vlinders blijven kwakkelen in Nederland

30 maart 2018 08:05 Aangepast: 01 mei 2018 18:37
Beeld © ANP

Het gaat nog altijd 'niet best' met de vlinders in Nederland. De helft van de 47 soorten waarvan de Vlinderstichting trends in kaart heeft gebracht, gaat achteruit.

Het gaat al lang niet goed met de vlinders. Sinds 1992 is het totale aantal vlinders met zo'n 40 procent gedaald, blijkt uit tellingen van de Vlinderstichting.

Vrijwilligers houden op honderden vaste routes in het land wekelijks de vlinderstand bij. Uit hun waarnemingen blijkt dat 2017 een jaar van extremen was: goed voor sommige soorten, dramatisch voor andere. 

Het probleemgeval

Een van de probleemgevallen is de heivlinder, die volgens de onderzoekers minder voorkomt doordat heidegebieden dichtgroeien als gevolg van te hoge concentraties stikstof. Ook zijn leefgebied is versnipperd.

Met elf soorten gaat het juist goed. En de meest geziene soort, het bruin zandoogje, is 'uiterst stabiel'. Het heideblauwtje staat op de tweede plaats. Witjes waren er juist opvallend weinig.

Insect sterft uit, mens ook? Reportage Editie NL: 

Wetenschappers ontdekten dat insecten langzaam verdwijnen. En dat is alarmerend, want die diertjes zijn van levensbelang.

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore