Nederland

Voor het eerst in 10 jaar meer optimisten dan pessimisten in Nederland

30 maart 2018 00:00 Aangepast: 01 mei 2018 17:10
Beeld © ANP

Voor het eerst sinds 2008 zijn er meer mensen positief dan negatief over de ontwikkeling van Nederland. Nederlanders hebben meer vertrouwen in de rechtspraak en politiek en maken zich minder zorgen over de economie.

Dat blijkt uit een rapport van het Sociaal en Cultureel Planbureau. Sinds het uitbreken van de economische crisis waren er altijd meer mensen negatief dan positief over de ontwikkelingen in Nederland. Dit kwartaal sloeg dat voor het eerst om, maar waarom weet het bureau niet.

Nieuwe kabinet

Het zou deels verklaard kunnen worden door het nieuwe kabinet, zegt Paul Dekker, programmaleider Waarden en Zingeving bij het SCP. "We zien dat nieuwe kabinetten altijd meer vertrouwen en optimisme opleveren, maar normaal zijn dat niet zulke grote effecten. We hebben ook het gevoel dat we op een andere manier met elkaar praten en daardoor optimistischer zijn, maar daar kan ik geen bewijs voor leveren."

Verder denkt Dekker dat het een optelsom is van dingen die goed gaan in het land: het gaat beter met de economie, de politiek en 'we hebben het besef dat het allemaal niet zo erg is'. "De mindset verandert", zegt hij.

Armoede

Toch valt hem wel wat op: hoewel we optimistischer zijn geworden, maken ook meer mensen zich zorgen over armoede. Ze spreken zich er spontaan vaker over uit: vorig kwartaal schreef 7 procent de armoede als grootste zorg op, dit kwartaal was dat gestegen naar 12 procent. "Mensen denken: als het zo goed gaat met de economie, hoe kan het zijn dat het aantal langdurig armen dan toeneemt?", zegt Dekker.

Ondanks die twijfel zijn mensen wel tevreden met de politiek: 79 procent van de mensen geeft het bestuur van hun gemeente een voldoende en 59 procent geeft de politiek in Den Haag een voldoende. In vergelijking met vorig jaar zijn er meer mensen met vertrouwen in de rechtspraak, de Tweede Kamer en de regering.

Wat maakt Nederland gelukkig?

We mogen ons gelukkig prijzen: Nederland staat op plek zes op de ranglijst van gelukkigste landen ter wereld. Wat maakt ons zo gelukkig?

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore