Ga naar de inhoud
Nederland

Miljoen mensen met bekkenbodemklachten: 'Probleem is de enorme schaamte'

Niets wijst uit dat stilliggen na de daad de kans op een bevruchting vergroot. Beeld © iStock

Jonge moeders die niet meer kunnen sporten zonder urine te verliezen. Pijn bij seks, moeite met plassen en poepen. Ongeveer een miljoen mensen hebben bekkenbodemklachten. Ook mannen. Maar daarover praten, dat doet bijna niemand.

Te sterke of te zwakke bekkenbodemspieren kunnen voor veel ellende zorgen. Als je er op tijd bij bent, is er met bekkenfysiotherapie, medicijnen of een operatie meestal wat aan te doen. Maar het probleem is de enorme schaamte, zegt Geerte van de Pol, gynaecoloog van Gelre ziekenhuizen in Apeldoorn. Zij zijn gespecialiseerd in bekkenbodemklachten.

De bekkenbodemspieren ondersteunen de organen in je buik, helpen bij het ophouden van urine en ontlasting en zorgen voor een goede werking van de geslachtsorganen.

Fysiotherapie kan helpen

Bekkenbodemklachten ontstaan als de bekkenbodem wordt aangetast, vertelt gynaecoloog Van de Pol. "Dat kan door het zwanger zijn, door de bevalling, het doen van heel zwaar werk, longziektes met veel hoesten, roken. Daar komt bij vrouwen dan nog de menopauze overheen. Hierdoor worden de spieren slapper en kunnen je organen een beetje zakken. Daarom krijgen met name vrouwen na de overgang bekkenbodemklachten."

Maar veel vrouwen die kinderen hebben gehad, krijgen er al eerder last van. Zij kunnen bijvoorbeeld niet hardlopen zonder urine te verliezen. Van de Pol: "Dat begint al vaak als ze een jaar of 40 zijn. Dat noemen we stress urine incontinentie. De afsluiting van de blaas is niet goed. Met bekkenfysiotherapie kunnen we de spieren weer stevig maken. De helft van de vrouwen is daarmee geholpen. Helpt dat niet, dan is er een operatie."

Te gespannen

De bekkenbodemspieren kunnen ook te gespannen zijn. Door stress of een trauma bijvoorbeeld. Het gevolg kan pijn bij het vrijen zijn, moeilijk plassen, heel vaak plassen, frequente urineweginfecties of obstipatie (moeilijke ontlasting).

Van de Pol: "Mensen schamen zich dat ze in hun broek plassen of dat ze geen uitstapje meer kunnen maken omdat ze steeds naar de wc moeten. Begrijpelijk, maar wel jammer, want daardoor zoeken mensen minder snel hulp. Ze denken soms ook: het hoort erbij, ik moet ermee leven. Maar dat is lang niet altijd zo."

Verborgen leed

De Continentie Stichting Nederland vraagt er donderdag, op de Nationale Plasdag, aandacht voor plasproblemen. Het taboe moet worden doorbroken, vindt ook bekkenfysiotherapeut Marijke Slieker-Ten Hove. "Er is zoveel verborgen leed. In 64 procent van de gevallen weet de huisarts niets van het urineverlies. De arts vraagt er niet naar en de patiënt zal het zeker niet vertellen. Dan heb ik het alleen nog maar over urineverlies. Mensen wachten tot het echt niet meer gaat en gaan dan pas naar de dokter."

Je kunt je bekkenbodemspieren trainen om incontinentie tegen te gaan. In dit filmpje van Gelre ziekenhuizen vertellen twee fysiotherapeuten hoe je dat kunt doen.

Meer informatie? De app Bekkenbodem is gratis te downloaden in de Appstore van Apple en de Playstore.

Veel vrouwen plassen verkeerd

Belangrijk is rustig te gaan zitten, dus niet erboven hangen want dan kun je je bekkenbodem niet ontspannen en plas je je blaas niet helemaal leeg. Zo vergroot je de kans op blaasontsteking. Vervolgens laat je je blaas het werk doen. Dus niet even 'gas geven' en gauw verder met waar je mee bezig bent, maar de tijd nemen. Bij kinderen zijn bungelende beentjes niet handig. Geef hen een voetenbankje.

In dit filmpje van Gelre ziekenhuizen worden de goede en de verkeerde plashoudingen besproken.

Voor meer informatie kun je terecht op de patiëntenvereniging SBP voor mensen met bekkenbodemproblemen. Een gespecialiseerde bekkenfysiotherapeut kun je hier vinden.