Nederland

Doodgeschoten broer kroongetuige kreeg 'beperkte vorm' van beveiliging

29 maart 2018 14:25 Aangepast: 01 mei 2018 16:07
Beeld © ANP

De vanochtend doodgeschoten broer van Nabil Bakkali, kroongetuige in de zaak rondom de zogeheten Mocro-maffia, had gekozen voor een 'beperkte vorm van beveiliging'. Dat meldt het Openbaar Ministerie aan RTL Nieuws.

Het Openbaar Ministerie had de deal met de kroongetuige vrijdag bekendgemaakt. De kroongetuige heeft een reeks verklaringen afgelegd tegen kopstukken van de Mocro-maffia. 

'Zelf gekozen'

Een woordvoerder van het OM heeft gesprekken gevoerd met de familie van de kroongetuige, laat een woordvoerder weten. "Daarbij hebben we een aantal voorstellen gedaan wat betreft de beveiliging. Het slachtoffer van vandaag heeft er zelf voor gekozen daar beperkt gebruik van te willen maken."

Het OM wil niet zeggen wat deze beperkte vorm van beveiliging precies inhoudt. Het slachtoffer had geen strafblad en was geen bekende van de politie. 

Neergeschoten op NDSM-werf

Volgens Het Parool werd sinds vrijdag al gespeculeerd dat familieleden van de kroongetuige zouden worden doodgeschoten. 

Vanochtend rond negen uur werd duidelijk dat er een man was doodgeschoten bij de NDSM-werf. Naar aanleiding van berichtgeving van De Telegraaf en Het Parool bevestigde de politie rond het middaguur dat het inderdaad om de broer van de kroongetuige gaat. 

De politie heeft de omgeving afgezet en is met onderzoek bezig. Een paar straten verder werd een auto brandend aangetroffen.

Jonge generatie

De afgelopen vijf jaar hebben meerdere moorden plaatsgevonden onder een nieuwe, relatief jonge generatie criminelen. Een aantal schutters is gepakt en berecht, maar de opdrachtgevers bleven buiten schot. De kroongetuige zou daar verandering in brengen, zei het OM. 

De Mocro-maffia werd een begrip na de dubbele liquidatie in de Staatsliedenbuurt, eind 2012. Daarna volgde een hele reeks liquidaties, vaak in Amsterdam, maar ook daarbuiten.

Dit is wat we weten over de Mocro-maffia

De dood van de broer van de kroongetuige vormt een nieuw dieptepunt in een lange reeks liquidaties in de Amsterdam. In de video zie je wat we weten van de 'Mocro-maffia'.    

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore