Ga naar de inhoud
Nederland

Shell schrijft belang in NAM af naar nul: kost 244 miljoen dollar

Beeld © ANP

Shell verlaagt in zijn boekhouding de waarde van het belang dat het heeft in de NAM naar nihil. Dat houdt verband met het besluit van het kabinet om de gaswinning in Groningen in 2030 helemaal te stoppen.

De gaswinning in Groningen wordt gedaan door de NAM, die voor de helft in handen is van Shell en voor de andere helft van ExxonMobil. De afschrijving kost Shell 244 miljoen dollar.

Veiligheid

Volgens het kabinet kan de veiligheid in Groningen alleen worden gegarandeerd als de oorzaak van de aarbevingen helemaal wordt weggenomen. In uiterlijk 2022 moet de gaswinning zijn gehalveerd tot 12 miljard kuub.

Vanaf oktober 2022 volgt een daling naar 7,5 miljard kuub 'en mogelijk fors minder'. In 2030 zou er geen kubieke meter meer uit de grond moeten komen.

Winst Shell stijgt fors in eerste kwartaal

Shell behaalde in de eerste drie maanden van het jaar een winst (op basis van geschatte actuele voorraadkosten en exclusief bijzondere posten) van 5,4 miljard dollar. Dat is een toename van 41 procent in vergelijking met dezelfde periode van een jaar eerder.