Ga naar de inhoud
Nederland

Economische groei: Eindhoven en Almere koploper, Groningen onderaan

De werkplaats van auto- en vrachtautofabrikant DAF Trucks in Eindhoven. Beeld © ANP

De economie in Nederland groeide afgelopen jaar met 3,2 procent een stuk harder dan in de voorgaande jaren. De regio's Eindhoven en Almere staken boven dit gemiddelde uit. Het noorden van Groningen zag de economie krimpen met 1,5 procent doordat er minder gas gewonnen werd.

Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek over de regionale economische groei 2017.

De economie van de provincie Groningen kromp door de teruggeschroefde aardgaswinning met 0,6 procent. Als de aardgaswinning buiten beschouwing gelaten wordt, kende deze provincie een groei van 2,5 procent. De regio's Oost-Groningen en Delfzijl zagen overigens wel groei.

Ook de economie van Friesland en Drenthe werd geremd door de verminderde aardgaswinning, die de komende jaren alleen maar meer wordt teruggeschroefd.

Industrie en leasebedrijven

Eindhoven en omgeving en Almere steken juist met kop en schouder boven het gemiddelde uit. De economische groei was hier respectievelijk 6,46 en 4,94 procent. In Eindhoven is die groei te danken aan de industrie en zakelijke dienstverlening, in Almere door de groei van leasebedrijven. 

Zoetermeer en Zuidoost-Drenthe hadden met 2,2 procent een groei onder het landelijk gemiddelde. Net als Zuid-Limburg, Leiden en de Bollenstreek, Alkmaar, de Kop van Noord-Holland en de Zaanstreek. 

Miniatuurvoorbeeld

Van de vier grote steden groeide de economie van Amsterdam het sterkst met 3,9 procent, met dank aan de groothandel en detailhandel. Volgens het CBS profiteerden Utrecht en Rotterdam hier ook van.

In Utrecht werd de groei wel iets getemperd door een krimp van de financiële instellingen. Vanwege een matige groei van de overheid, kende Den Haag de met 2,6 procent de laagste economische groei van de vier steden.