Nederland

'Je bent nooit te oud om een vreemde taal te leren'

29 maart 2018 17:20 Aangepast: 01 mei 2018 21:32
Luxemburgse leerlingen tijdens les Chinees Beeld © AFP

Iedereen die voldoende gemotiveerd is, kan het vloeiend spreken van vreemde talen aanleren. Het maakt niet uit hoe oud je bent, zegt Rian Aarts, docent aan de universiteit van Tilburg en expert in twee- en meertaligheid.

Hoe makkelijk het je afgaat en hoe snel je het onder de knie hebt, hangt volgens de docent wel af van een heleboel zaken. "Voor de gemiddelde persoon telt onder meer hoeveel inspanning je in het studeren stopt, hoe vaak je de vreemde taal hoort en het zelf spreekt met anderen. Het helpt al heel erg als je bijvoorbeeld met je vrienden in een vreemde taal spreekt of berichtjes naar elkaar stuurt.

Lessen Frans

"Het wordt lastig als je dat niet doet. Kijk maar naar de lessen Frans die tieners krijgen op de middelbare school. De meesten doen er buiten school verder weinig mee, dus kunnen ze het nooit vloeiend spreken." 

De Nederlandse minister Sigrid Kaag (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) kreeg afgelopen week veel lof toen zij tijdens een toespraak in Tunesië moeiteloos wisselde tussen Arabisch en Frans. Het geval van Kaag is een goed voorbeeld van de stellingen van Aarts. Het helpt Kaag dat zij een tijd in Egypte studeerde en trouwde met een voormalig Palestijns ambassadeur. "Ik hoor aan haar dat ze vaak aan de taal is blootgesteld", zegt Aarts.

ZIE OOK: Carole heeft geen talenknobbel, maar spreekt negen talen vloeiend

De talenknobbel

Bij het snel wisselen tussen talen dat Kaag tentoonstelde, speelt aanleg wel een rol. "De figuurlijke talenknobbel", bedoelt Aarts daarmee. "Het gebied in onze hersenen dat met taal te maken heeft, ziet er bij iedereen hetzelfde uit. Maar sommige mensen ontwikkelen dat meer. Dat kan gestimuleerd worden doordat zij bijvoorbeeld op jonge leeftijd al met meerdere talen bezig zijn."

Denk dan aan ouders die thuis een andere taal spreken dan de taal van het land waar ze in wonen. "Dat krijgen kinderen mee, waardoor ze een bepaalde flexibiliteit ontwikkelen. Zo wisselen ze makkelijker van de ene naar de andere taal."

Volgens onderzoeker en professor Niels Schiller (Universiteit Leiden) proberen wetenschappers momenteel uit te vinden waar deze aanleg precies vandaan komt. "Mijn promovenda Olga Kepinska vond bijvoorbeeld dat er op het gebied van hersenactiviteit verschillen zijn tussen mensen die goed een vreemde taal leren en mensen die het minder goed doen. Dan gaat het om de rechterhelft van het brein, niet de linkerhelft die zich normaal gesproken bezighoudt met taal", zegt Schiller.

VIDEO: Drink jezelf een talenknobbel

Glazen wijn of bier zouden helpen bij het leren van een vreemde taal.

De kwaliteit van het Nederlands

Wat volgens de wetenschappers zeker helpt, is vroeg beginnen met het leren van een vreemde taal. Aarts stelt bezorgde ouders gerust: het klopt niet dat ze daardoor slechter Nederlands gaan spreken. "Natuurlijk moeten ze dan wel hun aandacht verdelen tussen twee of meer talen. Maar dat ze een klein aantal uren in de week inleveren tijdens lessen, is minder belangrijk dan de kwaliteit van het Nederlands dat ze dagelijks om zich heen horen. Ze leren veel meer van goede zinnen en het horen van een grote verscheidenheid aan woorden dan heel veel simpel gepraat."

Aarts heeft nog wel een laatste advies aan ouders. "Hou het luchtig en toegankelijk. Het moet natuurlijk wel leuk blijven." 

Meer op rtlnieuws.nl:

Geen talenknobbel? Met deze tips kom je al heel ver

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore